Utorak, 20. Aprila 2021.
Tuzlanski.ba logo

Tuzlanski kanton: Skraćeno vrijeme rada ugostiteljskih objekata do 20 sati

Preuzmite sliku

Krizni štab Ministarstva zdravstva Tuzlanskog kantona donio je danas Naredbu kojom se ograničava rad svih ugostiteljskih objekata do 20 sati.

Naredba se odnosi na sve ugostiteljske objekte bez izuzetaka, bez obzira na to da li se radi o zasebnom objektu ili objektu u sklopu nekog drugog javnog objekta.

Naređeno je svim gradskim/općinskim kriznim štabovima, kao i gradskim i općinskim inspekcijama da izvrše kadrovsko jačanje inspekcijskih službi te maksimalno pojačaju inspekcijski nadzor kada je u pitanju realizacija ove Naredbe, kao i primjena važećih preporuka i naredbi kada je u pitanju način organizacije i rada ugostiteljskih objekata.

U Naredbi je navedeno da se traži od nadležnih kantonalnih i gradskih/općinskih inspekcija, kao i od Uprave policije TK da pojačaju nadzor nad provođenjem važećih naredbi i preporuka.

Ova Naredba se primjenjuje od 3. marta i važi do 18. marta, a izrečena je zbog pogoršanja epidemiološke situacije u okruženju.

Krizni štab Ministarstva zdravstva Tuzlanskog kantona ovakvu odluku obrazlaže da u zadnjih 15 dana dolazi do stalnog rasta broja zaraženih na području kantona, trenutno pogoršanu epidemiološku situaciju na području BiH, kao i u državama regiona, naročito povećan broj oboljelih u susjednim kantonima, povećan procenat teško oboljelih u odnosu na ukupan broj zaraženih, povećano obolijevanje osoba mlađe životne dobi, kao i pojavu i širenje novih sojeva SARS-CoV-2 virusa, Krizni štab Ministarstva zdravstva Tuzlanskog kantona smatra da je neophodno uvesti restriktivnu mjeru koja je navedena u naredbi, sa ciljem sprečavanja daljeg povećanja broja zaraženih i oboljelih na području kantona.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje