Subota, 24. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Tuzlanski kanton prvi put u historiji dobija HPV vakcine

Preuzmite sliku

Tuzlanski kanton dobija HPV vakcine. Djevojčice i žene u našoj državi nikada do sada nisu imale priliku primiti ovu vakcinu, koja prevenira obolijevanje od raka grlića materice.

Ovo stanje nedavno je odlučila promijeniti vlast u Kantonu Sarajevo, a sada su se pokrenuli i viši nivoi vlasti. Federalni zavod za javno zdravstvo je nabavio hiljadu doza ove vakcine za tri grada.

“Vakcine za Tuzlu, Zenicu i Mostar su kupljenje. Smještene su u naš hladni lanac i sada slijedi edukacija doktora koji će davati vakcine i nadamo se da će pacijenti početi primati vakcine do kraja ove godine”, kazao je za RTV Slon dr. Siniša Skočibušić, direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Prema ovom programu, Tuzlanski kanton će dobiti oko 160 vakcina, koje će uključujući i revakcinaciju moći primiti oko 80 djevojčica. Iako je u pitanju mali broj vakcina, u odnosu na KS, koji je nabavio dvije hiljade doza, Skočibušić kaže da bi se taj broj mogao i povećati ukoliko bude interesa za ovom vakcinom.

“Ovo je prvi program, želimo vidjeti kakvo će biti raspoloženje, hoće li se potrošiti ili neće, jer vakcine su vrlo skupe tako da ne bi bilo dobro da kupimo pa da bacimo”, dodaje Skočibušić.

Svake godine od raka grlića maternice u Bosni i Hercegovini umre oko 150 žena. Međutim ova bolest je izlječiva i do sto posto, ako se otkrije u ranoj fazi, zbog toga je prevencija još u ranoj životnoj veoma važna.

Ni podaci za Tuzlanski kanton nisu ohrabrujući. Godišnje od raka grlića maternice u TK oboli oko 30 žena. Ukoliko u narednim godinama zaživi vakcinacija HPV vakcinom, uz redovne ginekološke preglede, ovaj broj bi mogao biti znatno manji.

„Najbolja zaštita je da se vakcina primi prije stupanja u spolne odnose. Nacionalni program preprečuje se oko 13. godine života. Nijedna vakcina ne štiti od svih vrsta HPV virusa, zlatni standard je i dalje redovan pregled i papa test“, kazala je dr. Amela Mujanović, specijalizantica u Zavodu za javno zdravstvo TK.

Vakcina protiv HPV virusa dostupna je u više od 160 zemalja svijeta, među kojima je sada i Bosna i Hercegovina. Iako je za sada nabavljeno tek tri hiljade doza, za četiri kantona, za nadati se da će imunizacija ovom vakcinom zaživjeti, te da će se broj oboljelih i umrlih od raka grlića maternice u našoj zemlji znatno smanjiti.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,