Utorak, 4. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Tuzlanski kanton: Dnevno proizvedemo 500 tona smeća

Preuzmite sliku

Procjenjuje se da svaka osoba dnevno proizvede i do jedan kilogram smeća. Ako uzmemo u obzir da u Tuzlanskom kantonu živi oko 500.000 stanovnika, to znači da se na području TK dnevno proizvede oko 500 tona otpada. Sav taj otpad, na žalost ne završava na mjestima predviđenim za odlaganje, zbog čega je u FBiH do sada registrovano preko 3.000 divljih deponija. Osim za okolinu one su problem i za ljude koji žive u blizini.

S ovim problemom odlučile su se ozbiljno pozabaviti tri općine u našem kantonu, a deponija koju grade uskoro bi mogla iz regionalne prerasti u Kantonalnu.

To su općine Kladanj, Živinice i Banovići, a zamišljeno je da to bude savremena Regionalna deponija, za koju su ove općine pronašle finansijska sredstva. Riječ je o 21 hektaru zemljišta koje se nalazi na prostoru općina Banovići i Živinice na lokalitetu nazvanom Separacija I i projekat je vrijedan 15 miliona KM.

  • deponija-smece1
  • „I mi im sugerišemo da uporedo sa izgradnjom deponije već sada razmišljaju i o eventualnom razdvajanju otpada kako bi kapacitet deponije imao što duži vijek trajanja,“ kazao je Hasan Fehratović, ministar prostornig uređenja i zaštite okolice TK

    A od kvaliteta upravo razdvajanja otpada zavisit će i sam vijek trajanja deponije. Ministar Fehratović smatra da je to relativan pojam, ali, napominje, da deponije mogu biti funkcionalne do 30 godina.

    U realizaciju izgradnje Regionalne deponije mogu se uključiti i ostale općine, ali ako to odmah i ne učine, prvenstveno jer trenutno imaju riješen problem deponovanja, moći će se uključiti i naknadno. Kako pojašnjava ministar Fehratović, postojeće deponije imaju određeni vijek trajanja, zbog čega bi ova regionalna deponija uskoro mogla biti jedino mjesto na koje bismo deponovali otpad u našem kantonu.

    Ova deponija već od naredne godine bit će u stanju da prima otpad sa cijelog kantona. (RTV Slon)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje