Srijeda, 10. Avgusta 2022.
Tuzlanski.ba logo

Tuzlak osuđen za finansiranje terorizma iz Njemačke deportovan u BiH

Preuzmite sliku

Njemačko pravosuđe deportovalo je u BiH Izudina Jakupovića (36), porijeklom iz Tuzle, koji je u toj zemlji osuđen na tri godine zatvora zbog finansiranja terorizma, potvrdio je Srni portparol Agencije za istrage i zaštitu BiH SIPA Luka Miladinović.

On je istakao da su Jakupovića u BiH dočekali istražioci SIPA-e, po dogovoru sa kolegama iz Njemačke, obavili informativni razgovor sa njim nakon čega je on pušten, jer u BiH ne postoji pravni osnov za njegovo zadržavanje.

Jakupović je u Njemačkoj odslužio dvije godine zatvorske kazne, nakon čega su se stekli uslovi za njegovu deportaciju. Njemu je zabranjen ulazak u Njemačku.

Njemačko pravosuđe Jakupovića je teretilo za finansiranje terorizma, odnosno džihadističkih grupa u Siriji.

Za njihove potrebe je, pod izgovorom humanitarne pomoći, skupljao novac i nabavljao određena vozila koja su isporučena terorističkoj grupi “Junud el Sham” (vojnici Sirije) zbog čega je i osuđen.

Jakupović je rođen u Tuzli, a studirao je na katarskom univerzitetu El Azhar. Godinama je živio u Njemačkoj gdje je postao propovjednik i skupljao je donacije u džamijama “Za narod Sirije”.

Navodno je prikupljeni novac prosljeđivao terorističkim organizacijama. (Srna)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje