Četvrtak, 1. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Tuzla: Međunarodni stručnjaci iz oblasti ortopedije i traumatologije održali radionicu ‘Hirurgija šake i stopala’

Preuzmite sliku

Udruženje za artroskopsku hirurgiju i sportsku traumatologiju Tuzlanskog kantona, u saradnji s Udruženjem ortopeda i traumatologa u Bosni i Hercegovini, organizovalo je u Tuzli dvodnevnu radionicu hibridnog tipa ‘Hirurgija šake i stopala’.

Na radionici, koja je održana uživo i uz online sesije, u Hotelu „Salis“ prisustvovalo je oko 70 učesnika iz raznih dijelova Bosne i Hercegovine i regiona. Predavači su bili renomirani međunarodni stručnjaci iz različitih podoblasti ortopedije i traumatologije prof. dr Florin Ramadani i dr. Jelečević Jasmin (Klinika Wels, Grieskirchen – Austrija), dr. Tomislav Vlahović (Poliklinika Rotim i Specijalna bolnica Neurospine, Zagreb – Hrvatska), te prof. dr. Volker Alt (Univerzitetska klinika Regensburg – Njemačka).

Prema riječima predsjednika Udruženja za artroskopsku hirurgiju i sportsku traumatologiju Tuzlanskog kantona dr. Adnana Kešetovića, odaziv učesnika je bio veći od očekivanog, a takve radionice su od velikog značaja za ljekare iz Bosne i Hercegovine jer omogućavaju sticanje i usvajanje novih operativnih tehnika i vještina.

– Od predavača posebno ističem profesora Ramadanija, koji je nesvakidašnjim pristupom i predavanjima nesebično podijelio svoje iskustvo, te tu radionicu učinio još značajnijom i zanimljivijom – kazao je Kešetović.

Program je upotpunjen direktnim prijenosom operacije iz sale. Organizatori su, kao i učesnici, bili i više nego zadovoljni viđenim.

Kako  je kazao dr. Mirza Avdić, jedan od organizatora, prikazano je operativno liječenje ravnog stopala (planovalgusa) kod djece.

– Operativni zahvatom kroz malu inciziju na koži postavljen je vijak (ProStop Arthrex) kojim se koriguje ravno stopalo. Subtalarna artrodeza, uz pomoć vijka, dosad nije urađena na prostoru Bosne i Hercegovine –  izjavio je dr. Avdić. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje