Subota, 3. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Tuzla-Kvarc: Pravda ili sudski previd?

Preuzmite sliku

Nakon odbijanja optužnice za nezakonitu eksploataciju pijeska, firma Tuzla-Kvarc zatražila je kažnjavanje glavnog tužioca Tomislava Ljubića, dok iz Kantonalnog tužilaštva Tuzla najavljuju da će uložiti žalbu na presudu.

Općinski sud Tuzla je prošle sedmice donio presudu kojom je odbijena optužnica protiv Tuzla-Kvarca i Smajila Velagića, kao odgovornog lica, koju je podiglo Tužilaštvo Tuzlanskog kantona za nezakonitu eksploataciju pijeska.

Optužnica je odbijena, kako pojašnjavaju iz kantonalnog tužilaštva, jer je Tuzla-Kvarc već kažnjen zbog eksploatacije pijeska bez koncesije, s obzirom da je Federalna uprava za inspekcijske poslove početkom novembra 2014. godine izdala prekršajni nalog ovoj firmi.

Zlatan Velagić iz firme Tuzla-Kvarc za Balkansku istraživačku mrežu u Bosni i Hercegovini (BIRN BiH) izjavio je da je ovakva odluka suda očekivana.

Nije bilo dileme, ni sumnje u takav ishod. U Tuzla-Kvarcu je bio očekivan od samog početka. Ono što je sporno kada je u pitanju ta optužnica je medijski linč koji smo proživjeli. Pokrenuli smo već postupke pred Visokim sudskim i tužilačkim vijećem (VSTV) zbog nezakonitog djelovanja i postupanja kantonalnog tužioca kada je u pitanju ta optužnica”, kazao je Velagić.

Tuzla-Kvarc je u proljeće 2015. godine prijavila Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) pokušaj iznuđivanja mita od strane pomoćnika ministra industrije, energetike i rudarstva Tuzlanskog kantona Bahira Imamovića radi dobijanja koncesionog ugovora za eksploataciju kvarcnog pijeska. Nakon ove prijave, Imamović je uhapšen po nalogu Tužilaštva BiH, a predmet je zatim proslijeđen u Tuzlu na dalje procesuiranje i suđenje je trenutno u toku.

Tužilaštvo Tuzlanskog kantona je u ljeto iste godine podiglo optužnicu protiv Tuzla-Kvarca tereteći ih da su od 2011. do kraja 2014. godine, na eksploatacionom polju Bukinje, bez zaključenog ugovora o koncesiji vršili eksploataciju i prisvojili mineralne sirovine u najmanjem iznosu od 225.000 konvertibilnih maraka. Iz Tuzla-Kvarca su kazali da je ova optužnica podignuta iz odmazde radi prijave korupcije, što je Kantonalno tužilaštvo negiralo.

Optužnica je odbijena prošle sedmice, jer je Općinski sud utvrdio da je Tuzla-Kvarc već kažnjen kroz prekršajni nalog Federalne uprave za inspekcijske poslove.

Međutim, Kantonalno tužilaštvo Tuzla najavljuje da će izjaviti žalbu na ovu presudu.

“Ovdje se nikako ne radi o presuđenoj stvari”, rekao je glasnogovornik tuzlanskog tužilaštva Admir Arnautović i pojasnio da je prekršajni nalog dosta manji od iznosa iz optužnice.

Bojan Bajić iz Uduženja za zaštitu prijavitelja korupcije COD Luna kazao je da je zadovoljan presudom, ali da je cijena ovog postupka bila prevelika.

“Tuzla-Kvarc je samo tražio da normalno posluje i privređuje. Oni su odbili da plate mito da bi dobili koncesiju, a onda su to sve prijavili. I to je cijela suština ovog slučaja. Nakon toga se cijeli sistem obrušio na njih… Ovo je slikovit primjer zloupotrebe javne funkcije i provođenja selektivne pravde koji je zamalo uništio ovu kompaniju”, smatra Bajić.

Zlatan Velagić iz Tuzla-Kvarca je rekao kako se nada da će Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) istražiti ovaj postupak.

Iz VSTV-a navode da ne planiraju pokretati bilo kakve disciplinske postupke protiv tužilaca iz Tuzle radi ovog slučaja.

“Zakon propisuje funkcionalni imunitet tužioca za mišljenje koje daje ili za odluke koje donese u okviru svojih službenih dužnosti. Ured disciplinskog tužioca nema nadležnost preispitivanja pravilnosti i zakonitosti tužilačkih odluka, niti ih može komentarisati”, stoji u odgovoru VSTV-a. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,