Srijeda, 22. Marta 2023.
Tuzlanski.ba logo

Tuzla: Edukacija majki o prednostima dojenja (FOTO)

Preuzmite sliku

Svijet svake godine, u skladu s globalnom strategijom Svjetske zdravstvene organizacije i UNICEF-a o unaprijeđenju dojenačke ishrane, od 1. do 7. avgusta obilježava Svjetsku sedmicu dojenja.

Svjetska sedmica dojenja je jedna od kampanja koju redovno provodi veliki broj zemalja, a cilj joj je da podrži i ohrabri dojenje i  doprinese  zdravlju dojenčadi i male djece. Svijet svake godine, u skladu s globalnom strategijom Svjetske zdravstvene organizacije i UNICEF-a o unaprijeđenju dojenačke ishrane, od 1. do 7. avgusta obilježava Svjetsku sedmicu dojenja. Svjetska sedmica dojenja je jedna od kampanja koju redovno provodi veliki broj zemalja, a cilj joj je da podrži i ohrabri dojenje i  doprinese  zdravlju dojenčadi i male djece.

Tim povodom je u Dispanzeru za predškolsku djecu JZNU Dom zdravlja „Dr. Mustafa Šehović“ Tuzla održana i edukacija majki porodilja o značaju dojenja u ishrani djeteta. Majkama su se obratile doc. dr. Mirjana Remetić i prim. dr. Ševala Paloš.

Ovom prilikom je istaknuto koliko je dojenje bitno u pravilnom razvoju djeteta.Pripreme,načini,tehnike dojenja, bile su glavnom temom ovog edukativnog predavanja. Doktorica Remetić,ističe  kako se inače kontinuirano vrši promocija dojenja prilikom svake posjete majki sa bebama. Jako je važno i da majke same traže informaciju,da pitaju sve u vezi dojenja.Nema majke koje nemože da doji svoje dijete,osim onih koje imaju aktivnu tuberkolozu pluća,AIDS,idu na hemoterapiju,zračenje,koriste ulični drogu te oboljelje od leukemije i limfoma. Nadalje najvažnije je da majke znaju da je beba ta koja će proizvesti mlijeko u količini koja joj je potrebna. Jako je važno kaže doktorica Remetić,prvih nekoliko sedmica nakon povratka iz porodilišta. Naime tada se u odnos po bilo kom pitanju između majke i bebe niko i ne treba niti smije miješati.Naši savjeti upravo idu u tom pravcu jer česta sugerisanja da se bebi u početku da flašica ili cucla varalica upravo čine najveći problem. Dakle prvih šest nedjelja izuzetno je važno za dojenje a da bi bilo uspiješno ništa se nedaje,niti voda, čaj kao ni druge vrste mlijeka. Tako treba nastaviti prvih šest mjeseci. Doktorica Remetić ističe kako cucla varalica ima svoju funkciju ali tek onda kada se uspostavi dobra laktacija.

Predavanje je bilo izuzetno edukativno ocijenli su mlade majke koje su inače imale i pitanja na šta je odgovore dala prim. dr. Ševala Paloš, šefica odjela pedijatrije U Domu Zdravlja Tuzla. Edukativnom sastanku prisustvovali su članovi menadžmenta Doma zdravlja na čelu sa prof. dr. Samirom Mačkovićem, pomoćnikom direktora za medicinska pitanja, rečeno je iz doma zdravlja Tuzla. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje