Četvrtak, 28. Januara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Tužilaštvo TK sumnja da je uhapšeni profesor Zahid Salčinović imao saučesnike (VIDEO)

Preuzmite sliku

Zbog krivičnog djela primanje dara ili drugih oblika koristi jutros je uhapšen Zahid Salčinović, profesor Mješovite srednje rudarske škole u Tuzli, koji je osumnjičen da je primao novac od vanrednih polaznika ove škole kako bi omogućio da bez polaganja ispita steknu diplomu rudarskog ili geološkog tehničara. Hapšenju je prethodila višemjesečna istraga Tužilaštva Tuzlanskog kantona i Federalne uprave policije.

Zahid Salčinović osumnjičen je da je uzeo mito od deset vanrednih polaznika te da je tražio novac od četiri polaznika Mješovite srednje rudarske škole u Tuzli kojima je obećavao diplomu bez polaganja ispita.

– Istragom je utvđeno da je profesor Zahid Salčinović i kao profesor i kao član Komisije za obrazovanje odraslih tražio i uzimao određene iznose novca od 200 do 1.000 KM po jednom polazniku, a kako bi im omogućio da ne polažu ispite, a da stiču zvanja rudarskog ili geološkog tehničara – navodi glasnogovornik Tužilaštva TK-a Admir Arnautović.

Menadžment škole je iznenadio ovaj slučaj, podržavaju rad Federalne uprave policije i Tužilaštva Tuzlanskog kantona.

– Podržavamo rad Tužilaštva da uradi ono što je neophodno i po zakonu. Sve predradnje Rudarska škola je osigurala, svu dokumentaciju na uvid i FUP-u i Tužilaštvu TK-a – navodi Dražen Aščerić, direktor Mješovite srednje rudarske škole u Tuzli.

A vanredni kandidati nisu mogli steći diplomu bez polaganja ispita samo uz pomoć Salčinovića, sumnjaju u Tužilaštvu.

– Istraga ide u pravcu utvrđivanja eventualne odgovornosti, odnosno, umiješanosti i drugih osoba u ove radnje koje su navedene u naredbi o provođenju istrage ili neke druge slične nezakonite radnje u Mješovitoj srednjoj školi u Tuzli – dodaje Arnautović.

Svi vanredni kandidati su uredno platli sve troškove vanrednog školovanja i škola, odnosno, kantonalni budžet nije oštećen, tvrdi menadžment škole, koji odbacuje odgovornost za izdavanje spornih diploma. Eventualno poništavanje diploma za koje se sumnja da su stečene bez polaganja ispita, kažu, nije u nadležnosti menadžmenta škole.

– To je neko novo područje u koje niko od nas nije ulazio. Za to imaju inspekcije koje će dati upute na koji način se to radi – kaže Aščerić.

Nakon saslušanja u Tužilaštvu bit će odlučeno da li će protiv profesora Salčinovića biti zatražena eventualna mjera jednomjesečnog pritvora. (Omer Hasanović | FTV)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje