Srijeda, 27. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Tužilaštvo pokrenulo istragu o nabavci kisika u zeničkom Domu zdravlja

Preuzmite sliku

Kantonalno tužiteljstvo Zeničko-dobojskog kantona, povodom informacija u medijima vezanih za kupovinu medicinskog gasa od JU Dom zdravlja Zenica od pravne osobe Istrabenz plini d.o.o. Breza, po službenoj dužnosti tokom jučerašnjeg dana formiralo krivični spis – piše u današnjem saopćenju koje je na svojoj web stranici objavilo to tužilaštvo.

-U suradnji s Ministarstvom unutarnjih poslova ZDK, formiran je tužilačko-policijski tim, koji je odmah poduzeo odgovarajuće radnje u cilju provjera navoda iz medija. U cilju zaštite postupanja tužiteljstva i zaštite donošenja konačne tužilačke odluke, nismo u mogućnosti dati vam više informacija o predmetu – piše u saopćenju Tužiteljstva ZDK.

Saopćenjem za javnost danas se ponovo oglasio i ministar zdravstva i predsjednik Kriznog štaba ZDK za borbu protiv koronavirusa dr. Adnan Jupić, koji je još tokom jučerašnje sjednice Skupštine ZDK, a nakon postavljenih zastupničkih pitanja, najavio da će detaljno istražiti sve informacije o nabavci kisika “u ustanovama primarne i sekundarne zdravstvene zaštite” u tom kantonu.

U saopćenju se navodi da je već poslao upit svim domovima zdravlja u ovom kantonu tražeći da “dostave informacije o izvršenim nabavkama medicinskog kisika u toku pandemije koronavirusa”.

– Osnivači domova zdravlja su gradovi i općine, a mi insistiramo na zakonitosti i procedurama, vodeći računa o zdravlju naših građana- istakao je ministar Jupić.

Napominje se kako su dvije bolničke ustanove u tom kantonu- Kantonalna bolnica Zenica (KBZ) i Opća bolnica Tešanj, tokom pandemije koristile “isključivo medicinski kisik” te i da je kompanija “Messer”, u proljeće ove godine, u krugu KBZ-a “instalisala centralno postrojenje za snabdijevanje kisikom Covid odjeljenja” zeničke bolnice.

Vlada i Ministarstvo zdravstva ZDK, podvlači, ništa nisu prepuštali slučaju te da su s dobavljačem održavali “stalne kontakte”.

-Tako da isporuka plina KBZ-u, čiji smo osnivač, nijednog momenta nije bila dovedena u pitanje. Niti su bili ugroženi životi pacijenata, iako je u određenim periodima potrošnja kisika bila ogromna- podsjetio je dr. Jupić.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,