Utorak, 21. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Tužilaštvo BiH: Uložena žalba na prvostepenu presudu u slučaju “Štrpci”

Preuzmite sliku

Postupajući tužilac Tužilaštva Bosne i Hercegovine uputio je prema Sudu BiH žalbu na prvostepenu presudu za zločin u mjestu Štrpci 1993. godine, javlja Anadolija.

“Žalba se odnosi na oslobađajuću presudu prvooptuženom Luki Dragičeviću, kao i na visinu kazne od po 13 godina, koja je izrečena za ostalih sedam optuženih”, saopšteno je iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine žalbom traži “da se prvooptuženi oglasi krivim i kazni po zakonu, kao i da se svi ostali kazne na strožije kazne zatvora, s obzirom na težinu počinjenog zločina”.

Optuženi za zločin u mjestu Štrpci, 27. februar 1993. godine, terete se za otmicu, pljačkanje, zlostavljanje i ubistvo 20 putnika iz voza na pruzi Beograd-Bar, uglavnom žrtava bošnjačke nacionalnosti sa područja Priboja, Prijepolja, Bijelog Polja, Podgorice i drugih mjesta, jedne osobe hrvatske nacionalnosti i jedne NN osobe arapskog porijekla.

O ulaganju žalbe na prvostepenu presudu, Tužilaštvo BiH će informisati porodice oštećenih osoba koje se nalaze na području Srbije i Crne Gore.

Prema prvostepenoj presudi Oliver Krsmanović, Miodrag Mitrašinović, Obrad i Novak Poluga, Petko Inđić, Radojica Ristić i Dragan Šekarić su osuđeni na po 13 godina zatvora, jer su kao saizvršioci učestvovali u ubistvu 20 civila koji su izvedeni iz voza koji je saobraćao na liniji Beograd-Bar.

Sud Bosne i Hercegovine je Luku Dragičevića oslobodio optužbe da je kao komandant Druge podrinjske brigade iz Višegrada dao naređenje za odvođenje civila.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,