Subota, 23. Januara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Tužilaštvo BiH: Uhapšeni Afganistanci osumnjičeni za krijumčarenje migranata

Preuzmite sliku

Tužilaštvu Bosne i Hercegovine predati su državljani Afganistana osumnjičeni za međunarodno krijumčarenje migranata. Prema prikupljenim dokazima, osumnjičeni su u dogovoru sa osobama iz Srbije i BiH, vršili organizirano krijumčarenje ilegalnih migranta preko riječne granice na rijeci Drini, naveli su u ponedjeljak iz Tužilaštva BiH, prenosi Anadolu Agency (AA).

Tužilac Tužilaštva BiH je od Granične policije BiH preuzeo i ispitaće dvojicu osumnjičenih državljana Afganistana, koji su lišeni slobode na širem području Zvornika, prilikom krijumčarenja preko rijeke Drine šest ilegalnih migranata, koje su čamcem prevezli iz Srbije u BiH.

Osumnjičeni su lišeni slobode, kada su prešli na teritoriju BiH, a pod istragom su i sumnjiče se da su, radi sticanja nezakonite imovinske koristi, u dogovoru sa njima poznatim osobama iz Srbije i BiH, kao i osobama iz migrantske populacije, vršili organizovano krijumčarenje osoba koje ne ispunjavaju uslove za legalan i zakonit ulazak u BiH, a radi njihovog daljeg krijumčarenja prema zemljama Evropske unije.

Nakon ispitivanja osumnjičenih, postupajući tužilac uputiće prijedlog za određivanje mjere pritvora, s obzirom da se radi o stranim državljanima, koji bi odlaskom iz zemlje, postali nedostupni pravosuđu BiH, zaključili su iz Tužilaštva BiH.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje