Utorak, 29. Septembra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Tužilaštvo BiH provodi istragu protiv Dragana Mektića

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine informiše da je donijelo naredbu o provođenju istrage protiv ministra sigurnosti Dragana Mektića.

Naredba o provođenju istrage donesena je nakon što je u radu na predmetu tužilaštvo došlo do više dokaza o postojanju osnova sumnje o počinjenim kaznenim djelima – zloupotreba položaja ili ovlasti (članak 220. KZ BiH), odavanje tajnih podataka (članak 164. KZ BiH), te davanje lažnog iskaza (članak 235. KZ BiH), saopšteno je iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Kako je navedeno u saopštenju ove institucije, iz do sada prikupljenih dokaza proizlazi osnov sumnje da je navedni kao odgovorna osoba, u svojstvu ministra sigurnosti u Vijeću ministara Bosne i Herceogvine, pribavio određene povjerljive podatke, a potom ih na različite načine, iako je znao da je obvezan čuvati tajne podatke, podijelio sa osobama koje nemaju ovlasti za pristup podacima sa oznakom tajnosti, a potom neistinito obavještavao javnost, te u konačnici dao lažan iskaz u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine, što je prouzrokovalo teške posljedice za sigurnost, vladavinu prava i ugled Bosne i Hercegovine.

S obzirom da će u tijeku istrage, biti tretirani dokumenti i dokazi sa oznakama tajnosti, i predmet će u narednom periodu dobiti oznaku tajnosti, poručili su iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,