Petak, 30. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Tužilaštvo BiH: Potvrđena optužnica protiv Dragana Mektića

Preuzmite sliku

Tužilaštvo BiH, dana 17.01.2020. godine, zaprimilo je potvrđenu optužnicu i obavijest od suca za prethodno saslušanje Suda BiH, kojim je optužnica u predmetu protiv Mektić Dragana i dr. potvrđena u cjelosti u odnosu na sve optužene, navodi se u saopćenju Tužilaštva BiH.

Podsjetimo, poslanik SDS-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i bivši državni ministar sigurnosti Dragan Mektić rekao je da je Sud BiH odbio da potvrdi optužnicu koju je Tužilaštvo BiH podnijelo protiv njega.

“Tačno je da je Sud BiH odbio da potvrdi optužnicu i da ju je vratio Tužilaštvu”, rekao je Mektić novinarima u Sarajevu, podsjećajući da je već govorio o tome da je riječ o “montiranoj optužnici koja je rezultat političke osvete” prema njemu putem glavnog tužioca BiH Gordane Tadić i postupajućeg tužioca Vedrane Mijović.

Mektić je dodao da će, s obzirom na optužnice protiv njega, preduzeti sve mjere i podnijeti krivične prijave za lažno utuženje i prijavu disciplinskom tužiocu Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH.

On tvrdi da su sredstva iz evropskih IPA fondova trošena na “čist i transparentan” način jer je Evropska komisija u Sarajevu angažovala revizorsku kuću koja je potvrdila regularnost i korektnost projekta.

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv bivšeg ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića i još tri osobe zbog navodne zloupotrebe položaja, čime je, prema optužnici, pričinjena ukupna šteta od 244.764 KM. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje