Četvrtak, 24. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Tužilaštvo BiH: Podignuta optužnica protiv Almira Džinića zbog pridruživanja ISIS-u

Preuzmite sliku

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv jedne osobe zbog pridruživanja ISIS-u, javlja Anadolu Agency (AA). 

Tužitelj Odsjeka za terorizam Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu protiv Almira Džinića, rođenog 2. decembra 1997. godine, u Tešnju, državljanina BiH.

Optuženi se tereti da je, zajedno sa svojom porodicom, koncem 2013. godine, otputovao na područje Republike Turske, sa namjerom da se prebaci na područje Sirije i Iraka i pridruži paravojnim strukturama ISIS-a, koje su od Vijeća sigurnosti UN-a proglašene terorističkom organizacijom i sudjeluje u oružanim sukobima na tom području.

Prema prikupljenim dokazima, optuženi je pristupio oružanim formacijama ISIS-a, gdje je kao pripadnik terorističke skupine sudjelovao u oružanim sukobima na području Sirije, sve do mjeseca srpnja/jula 2016. godine, kada je napustio područje Sirije.

Tokom provođenja istrage Tužiteljstvo BiH i partnerske policijske i sigurnosne agencije, prikupile su dokaze o boravku optuženog u strukturama ISIS-a na području Sirije.

 Optuženi se tereti da je postao pripadnik terorističke skupine i počinio kazneno djelo-organiziranje terorističke skupine iz članka 202 d. stavak 2. u svezi sa stavkom 1. Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine.

Tužiteljstvo BiH nastavlja intenzivne aktivnosti u borbi protiv terorizma i aktivnosti koje imaju veze sa terorizmom, naročito u segmentu procesuiranja državljana BiH koji sudjeluju na stranim ratištima Sirije i Iraka. (Tuzlanski.ba/Foto:Ilustracija)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,