Petak, 14. Avgusta 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv tri osobe zbog ratnih zločina nad Bošnjacima

Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine, podigao je optužnicu protiv tri osobe koje se terete za zločin počinjen nad civilima u mjestu Ljeskare, u ljeto 1992. godine.

Optužnica je podignuta protiv Ranka Babića rođenog 1952. godine u Prijedoru, Bratislava Bilbije rođenog 1963. godine u Prijedoru i Đure Adamovića rođenog 1951. godine u Prijedoru.

“Optuženi se terete, da su za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH, u okviru širokog i sistematičnog napada na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti na području Prijedora, u svojstvu zapovjednika i pripadnika VRS, postupali protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata”, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

U optužnici se navodi, da su optuženi u mjesecu augustu 1992. godine, došli u mjesto Ljeskare, zaseok Bukvik, gdje su se nalazili civili bošnjačke nacionalnosti, te su odvojili više muškaraca, među kojima i malodobne osobe.

“Nakon toga sudjelovali su u mučenju, zlostavljanju i ubojstvima civila bošnjačke nacionalnosti, od kojih su dvije žrtve ubijene u navedenom mjestu, a trojica civila odvedena u nepoznatom pravcu, od kada im se gubi svaki trag”, piše u saopćenju za javnost Tužilaštva BiH.

Optuženi Babić, kao oficir i najstariji po činu, tereti se da je sudjelovao u počinjenju zločina, te da nije poduzeo mjere, kako bi spriječio zločin i kaznio počinitelje.

Optuženi se terete za kazneno djelo zločin protiv čovječnosti iz članka 172. KZ BiH. Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,