Utorak, 13. Aprila 2021.
Tuzlanski.ba logo

Tužilaštvo BiH: Optuženi Bureković priznao krivicu za krijumčarenje vozila

Preuzmite sliku

Sporazumom je predviđeno oduzimanje nezakonite imovinske koristi u iznosu od 183.107,82 KM, koja će biti vraćena u budžet BiH, kao i predložena uvjetna kazna zatvora.

Optuženi Avdo Bureković, rođen 1970. godine u Zenici, državljanin BiH, u potpunosti je priznao krivicu za krivično djelo krijumčarenje, za koje ga tereti optužnica Tužilaštva BiH.

U skladu sa sporazumom, za optuženog je predložena uvjetna osuda u trajanju od jedne godine zatvora, koja se neće izvršiti ako optuženi ne počini novo krivično djelo u periodu od dvije godine, kao i oduzimanje predmeta korištenih pri izvršenju krivičnog djela, uključujući mobitel i SIM kartice.

Na osnovu člana 110. Krivičnog zakona BiH, od optuženog će se oduzeti nezakonita imovinska korist pribavljena krivičnim djelom u iznosu od 183.107,82 KM, koju je optuženi dužan uplatiti u roku od jedne godine od dana pravosnažnosti presude Suda BiH, donesene na osnovu sporazuma.

Optuženi se tereti da je, s ciljem sticanja protivpravne imovinske koristi, preko međunarodnih graničnih prijelaza dovezao veći broj motornih vozila na teritoriju BiH, te potom, bez provedene zakonske procedure uvoza i plaćanja zakonom propisanih uvoznih dažbina, vozila prodavao na autootpadima.

Sud BiH je nakon razmatranja prihvatio sporazum, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje