Ponedjeljak, 26. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Tužilaštvo BiH iznijelo glavne dokaze u predmetu Respiratori, pročitane Viber prepiske

Preuzmite sliku

Danas je nastavljeno suđenje Fadilu Novaliću i ostalima u predmetu “Respiratori”, a tom prilikom su izvođeni glavni dokazi na kojima se temelji optužnica u ovom predmetu.

Tužilac Mirza Hukeljić predstavio je telefonske prepiske optuženih osoba, relevantne odluke Vlade FBiH, kao i email korespodencije optuženih.

Hukeljić je naveo da prema dokazima koje ima Tužilaštvo BiH, ova javna nabavka je trebala biti vođena uobičajenim procedurama, što u konkretnom slučaju nije urađeno. Tužilaštvo smatra da u ovom slučaju nisu postojali razlozi za izuzimanje uobičajenih procedura javne nabavke.

Na današnjem suđenju je predstavljena i Viber prepiska, koju su 24. marta prošle godine, vodili premijer Fadil Novalić, generalna sekretarka Vlade FBiH Edita Kalajdžić, kao i Hasan Ganibegović iz kabineta premijera Novalića.

U ovoj prepisci je navedeno da, tada, aktuelni Federalni krizni štab CZ-a treba smijeniti, što je sutradan i potvrđeno odnosno urađeno odlukom od strane Vlade Federacije BiH.

 • Također, u istoj Viber prepisci, gore spomenuta trojka je komentarisala Fahrudina Solaka i Jelku Milićević.

  Novalić: Imamo najbolji budžet u državi i dato je da njim upravlja Jelka

  Kalajdžić: Moramo smijeniti Krizni štab

  Poslije je Edita Kalajdžić komentarisala i smjenu Fahrudina Solaka, za kojeg je rekla da će biti smijenjen ako za to bude potrebe. Nakon tih riječi koje kazala Kalajdžić, sve troje učesnika Viber prepiske su komentarisali da je Solak “glup”.

  Novalić je u jednom momentu kazao “On jadan i ne zna da ne odlučuje ništa”, aludirajući na Fahrudina Solaka.

  Nakon predstavljanja ovih dokaza, na red je došao i telefonski listing Fahrudina Solaka i Fikreta Hodžića, prema kojem se vidi da su prvi kontakti sa Hodžićem, odnosno firmom “Srebrena malina” uspostavljeni 26. marta prošle godine radi nabavke službene opreme. 

  Tužilaštvo je tom prilikom navelo da je i Fikret Hodžić imao povlašten položaj prilikom nabavke, s obzirom da mu je dostavljen plan potreba, ranije sačinjen od strane Zavoda za javno zdravstvo FBiH. (Oslobođenje)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,