Četvrtak, 28. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Tužilaštvo BiH informirano o početku radova na izmještanju crkve u Konjević-Polju

Preuzmite sliku

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine (BiH) informirano je o početku radova na izmještanju crkve u Konjević-Polju.

Postupajući tužilac koji radi na predmetu za neizvršenje presude Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu, nakon zahtjeva za informacije od Vlade Republike Sprske i nadležnog ministarstva o poduzetim aktivnostima, dobio je informaciju o početku radova u subotu, 5. juna.

”Nakon što je Tužilaštvo BiH formiralo predmet za neizvršenje odluke Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu, a u vezi izmještanja crkve u Konjević-Polju, iz dvorišta Fate Orlović, postupajući tužilac Tužiteljstva BiH zatražio je od nadležnih institucija informaciju o poduzetim aktivnostima, s obzirom na rok za izvršenje presude”, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Postupajući tužilac informiran da je početak radova zakazan za subotu, 5. juna, te da će u narednim danima biti izvršeno uklanjenje objekta, kako nalaže presuda Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu.

Evropski sud za ljudska prava 1. oktobra 2019. godine je donio odluku, odnosno konačnu presudu kojom se nalaže da BiH mora izvršiti odluke kojima se nalaže uklanjanje crkve iz dvorišta Fate Orlović u Konjević-Polju.

Sud je utvrdio kako je propust vlasti da ispoštuju konačne i obavezujuće odluke iz 1999. i 2001. godine kojima je utvrđeno pravo na povrat predmetne imovine u posjed podnositelja predstavke, a za koji Vlada bh. entiteta Republika Srpska nije ponudila nikakvo opravdanje, imao za posljedicu ozbiljno narušavanje njihovog prava na imovinu.

 

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje