Ponedjeljak, 26. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Tužilac Božo Mihajlović osuđen na pet godina zatvora

Preuzmite sliku

Optužba je saslušala više od 40 svjedoka

Sud Bosne i Hercegovine prvostepeno je osudio Božu Mihajlovića, državnog tužioca, po deset tačaka optužnice na pet godina zatvora za nesavjestan rad u službi jer je propustio vršiti nadzor nad radom i postupanjem svoje daktilografkinje, piše BIRN BiH.

“Mihajlović je bio svjestan da usljed propuštanja nadzora nad radom i postupanja [daktilografkinje] može biti otuđen privremeno oduzeti novac iz više predmeta Tužilaštva Bosne i Hercegovine, koji je i otuđen”, kazala je sutkinja Amela Huskić.

Optuženi je dužan nadoknaditi štetu koja je nastupila po BiH u iznosu od 225.000 maraka kao i troškove sudskog postupka o čijoj će se visini odlučiti kasnije.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe.

Mihajlovića je optužnica teretila da je nesavjesno postupio u vršenju službene dužnosti tužioca i to propuštanjem nadzora nad radom svoje daktilografkinje, koja je od polovine novembra 2006. radila u Tužilaštvu BiH.

 • Predmet u kojem je osumnjičena daktilografkinja prebačen je u Kantonalno tužilaštvo Sarajevo.

  Optužnica protiv Mihajlovića je potvrđena 2. jula 2018. godine, a četiri mjeseca kasnije on je odbio da se izjasni o krivici, nakon čega je Sud konstatovao da krivnju negira.

  Mihajlović je ranije podnio ostavku na mjesto šefa Odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH.

  Nakon dokaznog postupka, Tužilaštvo je zatražilo da Mihajlović bude proglašen krivim za nesavjestan rad u službi, dok je Odbrana zatražila oslobađanje ili odbijanje optužnice.

  Optužba je saslušala više od 40 svjedoka, među kojima su tužioci Oleg Čavka, Dubravko Čampara te Dijana Kajmaković i Mirza Hukeljić, kao i vještaka ekonomske struke.

  Prvobitno su završne riječi trebale biti u martu, ali zbog pandemije koronavirusa su se održale krajem maja ove godine.

  Suđenje je počelo 11. septembra 2018. godine.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje