Srijeda, 22. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Turska: U operacijama na aerodromu Istanbul zaplijenjeno 420 kilograma droge

Preuzmite sliku

U četiri operacije koje su carinski službenici proveli na aerodromu u Istanbul zaplijenjeno je 420 kilograma droge i privedeno devet osoba, javlja Anadolu Agency (AA).

Pripadnici Carisnke službe, pri Ministarstvu trgovine Republike Turske i ekipe obavještajne službe u proteklih nekoliko dana proveli su četiri operacije na aerodromu u Istanbulu.

U prvoj operaciji kontrolisano je šest kofera, koji su pripadali dvoje putnika, a u kojima se nalazilo 53,7 kilograma droge khat.

Ekipe su proširile operaciju na osnovu informacija da će na aerodrom doći vozilo koje je trebalo pokupiti drogu. Tokom pretresa sumnjivog vozila pronađeno je 31,3 kilograma droge, a privedeno je ukupno osam osoba.

U drugoj operaciji na terminalu za kargo, analizirana je sumnjiva pošiljka. Naime, pošiljka je stigla iz Nigerije, a trebala je preko Istanbula biti poslana u Ameriku. Na deklaraciji je navedeno kako je riječ o tekstilnoj robi, ali je prilikom kontrole pronađeno i zaplijenjeno 113 kilograma droge khat.

U odvojenoj operaciji na istom terminalu, pronađena je pošiljka u kojoj se nalazilo 216 kilograma droge khat.

Pažnju carinskih službenika privukao je i sumnjivi putnik. Tokom kontrole u njegovom prtljagu je pronađeno šest kilograma kokaina.

Tokom četiri operacije zaplijenjeno je 420 kilograma droge tržišne vrijednosti oko 24 miliona lira (oko 2,6 miliona eura).

Privedeno je ukupno devet osoba čije je procesuiranje u toku. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje