Srijeda, 8. Decembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Turska delegacija obišla galeriju Srebrenica: Svom svojom snagom i svim srcem smo uz BiH

Preuzmite sliku

Delegacija zastupnika u Velikoj narodnoj skupštini Republike Turske i predstavnika lokalnih nivoa vlasti ove zemlje, u okviru posjete Bosni i Hercegovini obišla je danas Memorijalnu galeriju Srebrenica u Sarajevu poručivši kako su rane još uvijek svježe i bolne, javlja Anadolu Agency (AA).

Zastupnik u Velikoj narodnoj skupštini Republike Turske u ime Stranke pravde i razvoja (AK Parti) i predsjednik parlamentarne komisije za sigurnost Celalettin Guvenc podsjetio je da u posjeti Bosni i Hercegovini boravi u organizaciji Balkanske asocijacije za kulturu zajedno s drugim parlamentarcima, gradonačelnicima i načelnicima općina, a imali su niz razgovora s predstavnicima lokalnih vlasti u BiH, te posjetili Ambasadu Republike Turske u BiH.

Kazavši da posjeta galeriji Srebrenica u Sarajevu vraća u veoma bolno vrijeme, Guvenc je rekao da je genocid u Srebrenici sramota cijelog svijeta.

“Sa ovoga mjesta poručujemo nikada nećemo dozvoliti da se ovakve stvari ponove. Svijet mora u svom srcu osjetiti sramotu i svako se mora suočiti s ovim bolom, bez obzira koje vjere, nacije, etničke grupe bio pripadnik, a sve s ciljem da se ne ponovi“, rekao je on i dodao:

Turska ima jasan stav, predvođena predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom protivi se svakom genocidu, masakru, udaru na čast i dostojanstvo čovjeka, jer takvo što smatramo sramotom čitavog čovječanstva. Još jednom odavde ponavljam da smo svom svojom snagom i svim srcem uz BiH“.

Zastupnik u Velikoj narodnij skupštini Republike Turske ispred Stranke pravde pravde i razvoja Mahmut Kacar podsjetio je da se s grupom parlamentaraca, gradonačelnika i općinskih načelnika nalazi u posjeti Bosni i Hercegovini.

“Bošnjaci su doživjeli niz stradanja od vremena odlaska osmanskog carstva sa ovih prostora, a ono što je najsvježije i što pamtimo su masakri između 1992. i 1995. godine. Najveća rana među njima je genocid u Srebrenici, a posebno boli to što je genocid počinjen pred očima Zapada u regiji koja je odlukom UN-a proglašena zaštićenom“, rekao je Kacar.

Podsjetio da se u posljednje vrijeme čuju izjave koje podsjećaju na vremena stradanja od strane nekih snaga, a u kojima prednjači lider iz entiteta Republika Srpska (Milorad Dodik op.a.) , koje vraćaju veoma bolna iskustva.

“Povratak u bolna vremena od prije 25 godina u Bosni neće dozvoliti najprije građani BiH, a s njima ni oni kojima je do njih stalo, u prvom redu Turska. Zato što je narod BiH čvrsto na nogama, a iza njih je jedna snažna Turska. Kada dođete ovdje i vidite kroz kakva su stradanja ovdašnji ljudi prošli u samom srcu takozvane civilizovane Evrope, shvatite koliko je važno pomoći BiH. Shvatite koliko je značajno podsjetiti da put snažne BiH prolazi putem snažne Turske“, kazao je.

“Kada vidimo ove fotografije žrtava genocida u Srebrenici, svjedočimo tome kako je dio čovječanstva tada napustio čovječnost. Masakr koji je ovdje počinjen, teško je porediti sa nekim drugima u historiji. U masovne grobnice su zakopavani mladi, djeca, bebe, bez razlike“, rekao je gradonačelnik Sanliurfe Zeynel Abidin Beyazgul.

„Stoga, moramo kazati da se ovakvo što ne smije ponoviti. Naš narod je kroz svoju historiju uvijek bio na stani potlačenih. S druge strane, vidimo da postoje i oni koji su radili protiv čovječnosti. Danas moramo poručiti da organizacije, institucije, i na najvišem nivou, da Ujedinjene nacije moraju snažnije biti uz potlačene. Turska je uvijek bila uz potlačene, uz oštećene, uz žrtve, i tako će i ostati“, dodao je.

Podsjećajući na izjavu koju kontinuirano ponavlja predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan da je svijet veći od pet zemalja stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a , kazao je da sistem mora biti efikasniji u zaštiti žrtava, i mora se reagovati odmah kada je u pitanju pomoć potlačenima.

Delegacija koju čine aktuelni i bivši zastupnici u turskom parlamentu te predstavnici lokalnih nivoa vlasti iz ove zemlje obišla je galeriju Srebrenica podsjetivši da će uvijek biti uz Bosnu i Hercegovinu.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje