Nedjelja, 11. Aprila 2021.
Tuzlanski.ba logo

Turković: Za razliku od Trumpa, Biden ne misli da se sve vrti oko njega

Preuzmite sliku

Uz ocjenu da predsjednika Bidena i novu administraciju očekuje izuzetno težak početak mandata i suočavanje sa nizom izazova na domaćem terenu, ali i međunarodnom planu, ministrica Turković kaže kako je za očekivati da će Biden vrijedno raditi na smirivanju tenzija i kreiranju politike koja će u svojoj suštini negirati zaostavštine „trampizma“, ali bit će vrlo teško ujediniti ovako polariziranu zemlju.

“Inauguraciju novog američkog predsjednika Joe Bidena cijeli svijet dočekuje u okolnostima koje do sada nisu zapamćene, a koje su, prema mom mišljenju, posljedica dvije ključne pojave – zaostavštine predsjednika Trumpa (tzv. trumpizma) i pandemije COVID-19. Neuobičajeno tvrdi stavovi gospodina Trumpa u osporavanju rezultata predsjedničkih izbora, doveli su do nezabilježenih nereda i napada na srce institucija američke demokratije, što je rezultiralo i blokiranjem profila na društvenim mrežama, ali i činjenicom da se trenutno hiljade vojnika nalaze u Washingtonu, kako bi osiguravali inauguraciju novoizabranog predsjednika”, izjavila je za Fenu ministrica vanjskih poslova Bisera Turković uoči inauguracije novoizabranog američkog predsjednika.

– Gospodin  Biden je oduvijek bio poznat kao osoba koja aktivno radi na traženju kompromisa. Uvjerena sam da će aktivno sarađivati i sa republikancima koji su spremni na kompromise. Ali uništavanje virusa „mržnje i netolerancije“, koji je duboko ukorijenjen u američkom društvu, će biti jako teško. Za razliku od gospodina Trumpa, gospodin Biden ne misli da se sve vrti oko njega. On je poznat kao neko ko želi raditi sa svima koji žele opće dobro. Tako da vjerujem da je on pravi predsjednik za ovo vrijeme i da opet može voditi u zemlju u kojoj postoji mnogo neslaganja, ali u kojoj su svi minimalno poštovani kao sugrađani – kaže ministrica Turković.

Na pitanje da prokomentariše, obzirom da je bili ambasador u SAD-u, te da ima brojne diplomatske i druge kontakte sa političkim i drugim ličnostima iz američkog javnog života, kurs  nove administracija po pitanju BiH i Balkana, ministrica Turković ističe kako su SAD veliki prijatelj naše zemlje i da je najveća svjetska sila uvijek u kontinuitetu, bez obzira ko se nalazio na čelu SAD-a, imala sličan odnos prema našoj zemlji i poglede na budućnost Bosne i Hercegovine.

-To mogu posvjedočiti na osnovu ličnih iskustava i saradnje i sa demokratama i sa republikancima u američkom Kongresu. Naravno, mene je lično obradovao izbor predsjednika Bidena, jer se radi o osobi koja je od devedesetih godina, pa sve do danas, bila uz Bosnu i Hercegovinu, odlično poznaje prilike u našoj zemlji i na Balkanu, a sada se nalazi na čelu najveće svjetske sile. Mi svakako očekujemo pojačan angažman SAD-a na ovim prostorima, a to nagovještava i Bidenov izborni program, u kojem je jedan poseban dio posvetio Bosni i Hercegovini, kao i izbor mnogih ljudi u novu administraciju, koji su dobri poznavaoci prilika u našoj zemlji – pojašnjava ministrica Turković.

Cijeli svijet trenutno očekuje kakva će biti nova američka politika, odnosno kako će se nova administracija postaviti prema brojnim izazovima u svijetu.

-Predsjednika Bidena i njegove saradnike očekuju najprije problemi na domaćem terenu, a tu je svakako smirivanje tenzija u SAD-u, borba sa pandemijom, vakcinisanje, ekonomski problemi, i slično. Dakle, naša obaveza u Bosni i Hercegovini je da radimo na rješavanju naših problema, a sigurna sam da ćemo u SAD-u uvijek imati podršku, a ovaj put, čvrsto vjerujem, mnogo snažniju i odlučniju- ocjenjuje ministrica Turković.

U nastavku razgovora ministrica Turković komentarisala je eventualne promjene u vanjskoj politici na globalnom planu (po pitanju Bliskog istoka, Kine, finansiranja međunarodnih organizacija iz kojih je Trump isključio SAD, Nuklearnog programa i odnosa sa Iranom, te drugih pitanja koja ostaju za rješavanje Bidenu, nakon što je Trump učinio neke poteze koji nisu naišli na odobravanje u svijetu?

-Vanjska politika koju je vodio gospodin Trump bila je vrlo neobična i nesvojstvena tradicionalnoj američkoj vanjskoj politici. Ovom aspektu djelovanja je gospodin Trump pristupio kao poslovan čovjek koji je uvijek spreman pregovarati, šta smo vidjeli i u njegovom pristupu Sjevernoj Koreji. Za razliku od njega i njegove administracije, koji su vjerovali i propagirali tzv. američku jedinstvenost, Biden će prevashodno promovisati partnerstvo s drugim demokratijama. On je decenijama aktivno uključen u američku vanjsku politiku, kako u Senatu, tako i u administraciji Predsjednika Baraka Obame. Od Bidena, naravno, niko ne očekuje neku vanjskopolitičku revoluciju, ali sam uvjerena da će raditi na stvaranju saveza demokratija usmjerenog protiv slabljenja djelovanja autokratija i diktatura u svijetu.

Administracija predsjednika Bidena svakako obećava promjenu trenutne američke vanjske politike – veću saradnju, povratak multilateralizmu i kohezije u okviru međunarodnih organizacija. Mislim da će naglasak biti na demokratiji, slobodnoj trgovini i odnosima sa saveznicima, ali i spremnost da se američke vojne snage uključe u rješavanje sukoba širom svijeta. Konkretno, vjerujem da ćemo vidjeti nove investicije u NATO, pridruživanje Pariškom klimatskom sporazumu, te poništavanje odluke o povlačenju iz Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) – navodi sagovornica.

Uz ocjenu kako je ovom trenutku, glavni zadatak novog predsjednika borba protiv koronavirusa, ministrica Turković podsjeća kako je Biden rekao je da nije moguće spasiti američku ekonomiju bez rješavanja krize s koronavirusom.

-U tom kontekstu, mislim da će se Biden i Demokratska stranka morati više pomaknuti iz desnog centra u „stvarnu“ političku ljevicu, koja, za razliku od politike koja se provodila tokom predsjedavanja  Obame, neće neproporcionalno opterećivati ​​srednju klasu porezima i nametima, i koja će kao glavni programski cilj propagirati povratak američkog sna zasnovanog na prospektima mobilnosti unutar društvenih slojeva- zaključila je ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje