Petak, 7. Maja 2021.
Tuzlanski.ba logo

Turković: Uloga Austrije u nabavci vakcina za BiH je ogromna

Preuzmite sliku

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković izjavila je danas da je uloga Austrije i saveznog ministra za evropske i međunarodne poslove Alexandera Schallenberga u nabavci vakcina za BiH ogromna i da se nada da će isporuke kroz oba međunarodna mehanizma biti kontinuirane i omogućiti masovnu imunizaciju u BiH.

Izrazila je nadu da će BiH biti obuhvaćena mjerama Evropske komisije za određeno olakšanje putovanja, što bi omogućilo normalizaciju ekonomskih kretanja i ubrzalo izlazak iz krize.

“Konstatovali smo da su odnosi dviju zemalja vrlo dobri i da Austrija zagovara napredak Bosne i Hercegovine ka članstvu u Evropskoj uniji.”,  rekla je Turković nakon sastanka s ministrom Schallenbergom.

Potcrtala je da, uprkos negativnoj retorici pojedinih političara, većina bh. građana i dalje podržava evropski put i put ka NATO-u, te da je BiH predana provođenju 14 ključnih reformi. Turković je kazala da pojedine političke snage u BiH koriste ustavne mogućnosti veta da onemoguće reforme i napredak ka EU, a potom tvrde da BiH nije funkcionalna i održiva.

“Mi smo vrlo odlučni da nastavimo naš put ka EU i vjerujemo da međunarodna zajednica ima mehanizme da omogući deblokadu institucija i tako potakne pozitivne procese.”, poručila je Turković. (FENA)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,