Ponedjeljak, 21. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Turković u Dohi razgovarala o podršci Katara BiH prilikom nabavke vakcina

Preuzmite sliku

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković, u sklopu posjete Državi Katar, u Dohi je održala odvojene sastanke sa visokim zvaničnicima ove zemlje.

Turković je razgovarala sa zamjenikom premijera i ministrom odbrane Khalidom bin Mohamedom Al Attiyahom, ministricom zdravstva Hanan Mohammed Al Kuwari i državnim ministrom za vanjske poslove u Ministarstvu vanjskih poslova Soltanom bin Saadom Al-Muraikhijem.

U fokusu razgovora ministara je bila borba protiv pandemije COVID-19 i trenutna situacija u obje države kada je u pitanju broj zaraženih i smrtnih slučajeva.

Ministrica je upoznala katarske ministre sa problemom nabavke vakcina u Bosni i Hercegovini, te dodala da nadležne institucije, mimo COVAX-a, nastoje kupiti vakcine putem drugih dostupnih mehanizama.

Na sastancima je razgovarano i o mogućnostima podrške Države Katar Bosni i Hercegovini prilikom nabavke vakcina i rješavanja novonastale situacije, ali i drugim mogućnostima podrške u borbi protiv pandemije koronavirusa. Katarski ministri su izrazili spremnost da pomognu Bosni i Hercegovini.

Tokom susreta, ministri su razmijenili mišljenja i o trenutnoj situaciji u obje zemlje i vanjskopolitičkim ciljevima Bosne i Hercegovine i Države Katar, te razmotrili dodatne mogućnosti saradnje i unapređenja odnosa dvije prijateljske države. (AA)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,