Nedjelja, 2. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Turković razgovarala sa Faucijem: BiH bi cijenila pomoć SAD-a u nabavci vakcina

Preuzmite sliku

Bisera Turković, zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, danas je razgovarala sa dr. Anthonyijem Faucijem, glavnim medicinskim savjetnikom predsjednika Sjedinjenih Američkih Država, prenosi Anadolu Agency (AA).

Iz Ministarstva vanjskih poslova BiH navode da su Turković i Fauci, koji je i direktor Nacionalnog instituta za alergijske i infektivne bolesti i vodeći američki stručnjak za zarazne bolesti, održali online sastanak, a u fokusu razgovora je bila borba protiv pandemije COVID-19.

Turković je upoznala Faucija sa trenutnom situacijom i mjerama koje su poduzete u BiH s ciljem sprečavanja širenja koronavirusa, te problemima koji su nastali u nabavci vakcina putem mehanizma COVAX.

Istakla je da bi BiH duboko cijenila pomoć Sjedinjenih Američkih Država u rješavanju ovog problema, te da bi bilo važno da sve zemlje u svijetu istovremeno provode vakcinaciju stanovništva.

Fauci je govorio o trenutnoj situaciji u SAD-u, te o mjerama i potezima koje je poduzela nova američka administracija na čelu sa predsjednikom Joe Bidenom.

Doktor Fauci je direktor Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti od 1984. godine, kada je nacija bila u krizi zbog AIDS-a. Dobitnik je brojnih prestižnih nagrada, uključujući predsjedničku medalju za slobodu. Stekao je 45 počasnih doktorata na univerzitetima u SAD-u i inostranstvu.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje