Utorak, 31. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Turković pisala Dačiću: Dolazak na obilježavanje 9. januara narušava odnose BiH i Srbije

Preuzmite sliku

Minstrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković reagovala je na najavljenu posjetu ministra vanjskih poslova Srbije Ivice Dačića i delegacije te zemlje povodom obilježavanja neustavnog 9. januara kao dana RS, entiteta u Bosni i Hercegovini, javlja Anadolu Agency (AA).

“Poštovani ministre Dačić, zvaničnici Republike Srbije, u duhu dobrosusjedskih odnosa i izgradnji evropskih i dobrih regionalnih odnosa, dobrodošli su u Bosnu i Hercegovinu. Naše odnose trebamo i moramo graditi na međusobnom uvažavanju i poštovanju. Međutim, dozvolite da u vezi sa najavljenom posjetom, vas kao ministra vanjskih poslova Srbije i delegacije Republike Srbije upoznam sa činjenicom da je obilježavanje tzv. dana RS 9. januara protivno odluci najviše sudske instance u Bosni i Hercegovini – Ustavnog suda BiH (Službeni glasnik BiH, broj 30/19). Neprovođenje odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine je krivično djelo te bi organizatori neustavnog obilježavanja mogli biti predmetom pravosudnog procesa”, navela je Turković i dodala:

“Dolazak visoke delegacije Republike Srbije i saučešće u neustavnim aktivnostima direktno narušava odnose Bosne i Hercegovine i Republike Srbije.”

Obilježavanje 9. januara kao dana RS, kako je utvrđeno odlukom Ustavnog suda BiH krši Evropsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava, podsjetila je Turković u pismu Dačiću objavljenom na njenom Facebook nalogu.

“U predmetu broj U 2/18 Ustavni sud je usvojio zahtjev devet delegata Vijeća naroda Republike Srpske za ocjenu ustavnosti člana 2. stav 1. Zakona o Danu Republike Srpske (Službeni glasnik RS-a broj 113/16). Utvrđeno je da osporena odredba, koja glasi: ‘Na osnovu potvrđene volje građana Republike Srpske, 9. januar se utvrđuje kao Dan Republike‘, nije u skladu sa članom I/2. Ustava Bosne i Hercegovine, članom II/4. Ustava Bosne i Hercegovine u vezi sa članom 1.1. i članom 2.a) i c) Međunarodne konvencije o ukidanju svih oblika rasne diskriminacije i članom 1. Protokola broj 12 uz Evropsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda te članom VI/5. Ustava Bosne i Hercegovine“, navedeno je u obrazloženju.

Turković dalje navodi kako “niko ne spori pravo entiteta da obilježavaju svoje praznike koji su u skladu sa Ustavom niti dobrodošlicu zvaničnicima Republike Srbije u Bosnu i Hercegovinu, ali 9. januar, odlukom suda, ne može biti obilježavan kao dan Republike Srpske”.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje