Srijeda, 22. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Turković: Nije predloženo ukidanje viznog režima za SA, već privremena suspenzija

Preuzmite sliku

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković pozvala je ministra pravde BiH Josipa Grubešu da ponovo pročita tekst odluke koju je odbio.

“Kad to uradi vidjet će da nije predloženo nikakvo ukidanje viznog režima za Kraljevinu Saudijsku Arabiju, već samo privremena suspenzija u trajanju turističke sezone i to samo za boravak do 30 dana”, kazala je.

Turković navodi da Grubeša namjerno prešućuje da je ovakvu odluku već donijela Albanija koja je kandidat za EU.

“Naravno da su predstavnici EU blagovremeno upoznati s prijedlogom te da do danas MVPBiH nije dobio nikakav službeni stav Evropske unije o tome”, istakla je. Tvrdi da se Grubeša poziva na navodnu neformalnu komunikaciju jednog uposlenika MVP u kojem je iznesen generalni stav da EU podržava usklađenost vizne politike.

“No, ovdje je trebalo postupiti u interesu građana i države, a ne stranačke politike. Nervozna reakcija ministra najbolje pokazuje i potvrđuje informacije da su brojni turistički radnici iz cijele države, pa i iz kantona gdje HDZ-e drži vlast, kritikovali iracionalnu blokadu mjere koja bi pomogla spas turizma”, istakla je Turković.

Naglašava da Grubeša, također, namjerno prešućuje da je odluka o olakšavanju mjera za ulazak stranaca u BiH odgođena, ne zato što su oni protiv nje, nego zato što nije adekvatno pripremljena.

Kritikovali su je i Granična policija BiH i Ured za zakonodavstvo. Čim se odluka definira i pripremi tako da ju je moguće primjenjivati niko je razuman neće blokirati. Ne prihvaćamo ove pokušaje nametanja političke trgovine. Mi nećemo trgovati s interesima građana BiH. Ako ste spremni preuzeti odgovornost za gubitak milionskih prihoda od turizma objasnite to onda turističkim radnicima iz cijele zemlje koji posljednjih sedmica traže da ovu odluku donesemo”, kazala je Turković, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje