Petak, 27. Maja 2022.
Tuzlanski.ba logo

Turković: HRT bez kritičkog stava omogućio je Dodiku da obmanjuje hrvatsku javnost

Preuzmite sliku

Nakon što je Hrvatska radio-televizija (HRT) večeras u centralnom Dnevniku emitovala intervju sa Miloradom Dodikom, članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine i lidera SNSD-a,  oglasila se i Bisera Turković, ministrica vanjskih poslova BiH.

Ovo je njen objava u cijelosti.

“Državna televizija Republike Hrvatske #hrt dala je večeras prostor čovjeku sa ‘crne liste’ State departmenta na koju je dospio zbog podrivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma da, bez ikakve zadrške ili uredničkog otklona, iznosi lažne tvrdnje i neistine o Bosni i Hercegovini, ali i međunarodnoj zajednici.

Začuđujuće je i apsolutno neprihvatljivo da javni servis susjedne države otvara prostor za diskriminaciju, kršenje ljudskih prava Jevreja, Roma i drugih građana BiH koji se neizjašnjavaju kao Bošnjaci, Hrvati ili Srbi, a koji sada nemaju osnovno demokratsko pravo u BiH da budu birani na izborima.

HRT, kao vrlo gledani i poštovani javni servis, bez ikakvog kritičkog stava omogućio je Milorada Dodiku da obmanjuje hrvatsku javnost tvrdnjama kako se u BiH, tobože pregovara i razgovara o nekom ‘rećem entitetu’. Naprotiv, u BiH je neophodna reforma koju traži i #EU, i to ona kojom će biti provedene presude Evropskog suda za ljudska prava kojom se mora otkloniti diskriminacija i kršenje ljudskih prava građana koji nisu Srbi, Bošnjaci ili Hrvati.

Nacionalna i kolektivna prava Srba, Hrvata i Bošnjaka u BiH su čvrsto definirana kroz niz mehanizama zaštite u entitetskim i državnim parlamentima. Niti jedna odluka u BiH se nije mogla niti može donijeti bez saglasnosti predstavnika tri konstitutivna naroda, ali je tužno i neprihvatljivo da u isto vrijeme građani koji se tako neizjašnjavaju nemaju osnovna demokratska prava.

Da li je, pitam se, to ono što podržava javni servis naše prijateljske i susjede Republike Hrvatske?”

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,