Četvrtak, 1. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Turistički radnici dižu glas: Sutra u Sarajevu protestna vožnja praznih autobusa

Preuzmite sliku

Dana 12.05 u 12:05 sati, prijevoznici, turističke agencije i hotelijeri će pokušati skrenuti pažnju na veoma tešku privrednu situaciju u turističkom sektoru prouzrokovanu  proglašenom pandemijom koronavirusa. U sopštenju za javnot navode:

“Naše kolege iz Njemačke, Austrije, Hrvatske i drugih Evropskih zemalja su na isti način ukazali na problem ali sa jednom razlikom – oni su izašli u simbolično vrijeme 5 do 12 kako bi kazali da za njih još ima nade ukoliko državne institucije djeluju.

Zašto mi u 12:05 sati? Turističke agencije, hotelijeri i prijevoznici su prvi i najteže pogođeni sektori privrede, zaboravljeni od Kriznih štabova i nadležnih za turizam na svim nivoima vlasti. Činjenice nažalost pokazuju da ćemo po prirodi turizma (sezonski karakter, turistička potražnja…) posljednji normalizirati naša poslovanja od svih drugih grana privrede.

Protesna vožnja praznim autobusima će krenuti, kao što su često kretala (i završavala) mnoga turistička putovanja ispred Zemaljskog muzeja u Sarajevu, budućeg najvećeg Muzejskog kvarta u Evropi.

Predlažemo:

– Uvođenje vrijednosnih vaučera za aranžmane i avio karte uplaćene do 15.3. sa mogućnošću korištenja do 31.12.2021. godine, namijenjenih desetinama hiljada naših građana, kao garancija da će moći iskoristiti uplaćeni novac;

– Subvencioniranje plata uposlenih djelatnika u turizmu, izjednačenih sa drugim zabranjenim djelatnostima, radi očuvanja radnih mjesta;

– Odobravanje beskamatnih kredita za obrtna sredstva sa grejs periodom od godinu dana i oslobađanje od režija i raznih finansijskih plaćanja u toku pandemije i nakon nje u roku od najmanje tri mjeseca.

– Podršku razvoju turističkog proizvoda BiH na svim nivoima vlasti nadležnim za razvoj turizma.

– Pozivamo predstavnike medija u BIH koji takođe po prirodi djelatnosti sami ne mogu prevazići poslovni udar da nam se pridruže i informišu javnost o veoma ozbiljnom privrednom problemu u koji je zapala naša država, prouzrokovanom proglašenom pandemijom.

Ujedinjena turistička privreda – zajedno smo jači!
Upravni odbor Udruženja/Udruge turističkih agencija – UTA

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje