Petak, 21. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Turistički kompleks niče na lokalitetu Busija na Majevici (VIDEO)

Preuzmite sliku

Četiri lokalne zajednice – gradovi Tuzla i Bijeljina te opštine Ugljevik i Lopare, zajedno rade na projektu izgradnje turističko-rekreativnog kompleksa sa etno selom na lokalitetu Busija na Majevici.

Ovaj kompleks, okružen sa šest bh. opština, nalaziće se na površini od nekoliko stotina duluma i na 840 metara nadmorske visine.

Na taj način bi Busija, najviši vrh Majevice i entitetska linija, postalo tačka vezivanja i turistički biser sjeveroistočnog dijela Bosne i Hercegovine, izvijestila je FTV.

Zajedničkim ulaganjem gradova Tuzla i Bijeljina te opština Ugljevik i Lopare ovaj planinski lokalitet bit će pretvoren u odmaralište.

Riječ je o ozbiljnom turističkom projektu u čijem planu gradnje su hoteli, bungalovi, trim staze, sklijališta, šetališta i brojni drugi sadržaji.

Prvi infrastrukturni radovi planirani su već na proljeće.

– To bi bilo u ovom kraju jedno od najboljih odmarališta i jedna lijepa stvar za povezivanje, kazao je Svetozar Ostojić, idejni tvorac projekta.

Rado Savić, načelnik Lopara, kazao je da projekat treba da svi podrže jer spaja narode a ne razdvaja.

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović kazao je da će sa federalne strane “potjerati” cestu, a isto to će uraditi i sa strane Republike Srpske kako bi se dobilo blago koje će biti lijepo ili možda ljepše od Zlatibora, Bjelašnice, Jahorine, a da “bude naše, da nam je blizu”.

Ovo je, prema njegovim riječima, važno tim prije što je sjeveristočna Bosna, u kojoj živi milion ljudi, “najpotentiji i najmnogoljudniji dio BiH”.

Mićo Mićić, gradonačelnik Bijeljine, kazao je da bi ovaj projekt bio od koristi Loparama, Tuzli, ali i stanovnicima Semberije.

– Svi projekti kojie se rade na mjestima gdje ljudi žive uvijek će biti pozdravljeni od Gradske uprave i mene lično, a posebno veliki infrastrukturni projekti za koje očekujemo da će se u narednom periodu početi raditi, kazao je Mićić.

Iz resornog ministarstva u Vladi RS navode da će pružiti svu neophodnu podršku izgradnji ovog kompleksa te biti na usluzi privrednicima koji su spremni da ulože u otvaranje novih radnih mjesta i razvoj realnog sektora čime bi se oživio majevički kraj.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje