Četvrtak, 30. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Turistička zajednica TK obavila javni poziv za subvencije aviolinija: Ne mogu se javiti kompanije koje imaju avione manje od 110 sjedala

Preuzmite sliku

Turistička zajednica Tuzlanskog kantona objavila je Javni poziv za subvencioniranje aviosaobraćaja na području TK u svrhu razvoja turizma, objavljeno je na web stranici Turističke zajednice.

Cilj javnog poziva je kako se navodi razvoj turizma na području TK subvencioniranjem avio-kompanija radi razvoja postojećih i/ili uspostavljanja novih destinacija, povećanja broja putnika u aviosaobraćaju i osnaživanje turističkog sektora.

Na spisku novih destinacija su one koje su ukinute zatvaranjem baze Wizz Aira.

Javni poziv nije definirao iznos novaca nego kaže; “Po okončanju Javnog poziva i utvrđivanju potrebnog iznosa, sredstva će biti obezbjeđena u budžetu Turističke zajednice Tuzlanskog kantona…”.

Na natječaj se mogu javiti kompanije koje imaju svoj AOC i online prodaju karata, a koje otvaraju nove linije ili razvijaju postojeće linije.

“Na poziv se ne mogu javiti kompanije koje imaju avione manje od 110 sjedala”, navedeno je u javnom pozivu.

Pretpostavlja se da je to zato što Lumiwings ima avion od 149 sjedala (Boeing 737-700) i drugi od 112 sjedala (Embraer 195), piše Zamaaero.

Ovo isključuje mogućnost letova LOT-a, Lufthanse Cityline, Air France HOP!, KLM Cityhoppera, Aegeana i drugih koji bi mogli imati interes letjeti sa manjim avionima.

Turistička zajednica ima pravo izbora destinacija i frekvencija.

Zanimljivo je da natječaj traje samo 7 dana. To samo znači da već imaju dogovoren posao sa nekim prevoznikom, vrlo vjerovatno Lumiwingsom (koji već leti iz Tuzle), i sa tako kratkim rokom isključuju bilo koju drugu kompaniju koja ne može reagirati tako brzo, navodi Zamaaero.

  • Sve detalje Javnog poziva možete pročitati ovdje.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje