Subota, 16. Januara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Turisti pristižu u Neum: Ugostitelji zadovoljno trljaju ruke

Preuzmite sliku

Spas od visokih temperatura ovih dana bh. građani, ali i turisti pronalaze u Neumu. Prema podacima Federalnog hidrometeorološkog zavoda temperatura mora iznosi oko 26 C. I dok gosti uživaju u ugodnoj temperaturi mora i ne tako velikoj gužvi, turistički radnici zadovoljno trljaju ruke, očekuju i više nego dobru sezonu.

Dolaskom ljeta, neumske plaže polako se pune kupačima. U morskim radostima uživaju sve generacije, od najmlađih do najstarijih. I dok jedni većinu vremena provode u vodi, oni drugi radije biraju šetnju plažom i sunčanje.

– Došao sam iz Švedske, prvi put sam ovdje, lijepo je vrijeme. Boravimo u Makarskoj, ali smo na dan otišli do Dubrovnika, a u Neumu ćemo biti nekoliko sati – kazao je jedan turista.

– Sve je odlično, perfektno, voda je odlična. Ovdje smo na sedam dana, ali mislim da ćemo ostati i više – kazao je Mirzet Muminović iz Tuzle.

– Na odmoru sam i baš je lijepo, voda čista, mirno, nema gužve – dodala je Ferida iz Sarajeva.

Mir neumskih kupača nisu narušile ni najnovije snimke morskih pasa na Jadranu. Inače u Neumskom zalivu, koji predstavlja jedini izlaz BiH na Jadransko more, registrirano je sedam vrsta za ljude bezopasnih ajkula.

Pitali smo kupače boje li se ajkula i evo šta su nam kazali:

– To je rijetka pojava da dođu, samo ako ih krv privuče.

– Naravno da se bojim, ali mislim da neće ovamo doći.

Pompa oko ajkula godinama se diže bespotrebno, kažu turistički radnici. Svoje snage oni usmjeravaju ka tome da se svi gosti ovdje osjećaju ugodno i sigurno. Ove godine, kako tvrde, vrijedno se radilo na uređenju plaže, šetnice, infrastrukture, ali i gradnji novih hotela.

– Booking je za sada dosta dobar, svi kapaciteti su nam popunjeni, špicu odnosno vrhunac sezone nismo ni puštali u prodaju – kazao je Stjepko Bulić, generalni direktor hotela “Vapore”.

– Privatni smještaj kad se napuni, onda možemo vidjeti da ovaj grad živi turistički, budući da hotelske goste ne možemo puno viđati po Neumu, jer oni imaju svoje programe, izlete, tako da se nadamo kroz 4-5 dana da će se i privatni smještaj popuniti i onda će naredna tri mjeseca u Neumu biti prava “špica” sezone  pojasnio je Davor Krešić iz Udruženja turističkih djelatnika Neum.

A pored domaćih gostiju, najbrojniji su Francuzi, Poljaci i Nijemci, a veliki broj njih se, kaže neumski načelnik iz godine u godinu ovdje iznova vraća.

– Vidimo da su svi hoteli popunjeni, to nas raduje, vidimo da se otvaraju novi kapaciteti, hotel se novi otvara, svaki dan imamo sve veći broj smještajnih jedinica i mislim da Neum treba da bude siguran i mi na tome radimo – izjavio je Živko Matuško, načelnik Neuma.

Sudeći prema dosadašnjim pokazateljima, Neum bi mogao zabilježiti jednu od uspješnijh ljetnih sezona. Očekivanja turističkih radnika su da će ga ove godine posjetiti i više od milion gostiju. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,