Ponedjeljak, 1. Juna 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Tuga i jad u Srebrenici: Ponovo zatvorena jedina mesara i poljoprivredna apoteka

Jedina mesara u Srebrenici ponovo je zatvorena nakon nepuna četiri mjeseca od obnavljanja rada, a nakon tri mjeseca rada zatvorena je i jedina poljoprivredna prodavnica u tom mjestu. Sredinom prošlog mjeseca na izlogu mesare pojavio se natpis “na godišnjem”, a prije nekoliko dana natpis je uklonjen, ali mesara nije nastavila rad.

U nadležnoj opštinskoj službi kažu da je na zahtjev vlasnika mesara privremeno prekinula rad na dva mjeseca. Prilikom otvaranja mesarske radnje vlasnik je izjavio da je dobio pozajmicu od 10.000 KM od opštine Srebrenica za pokretanje rada i da ta sredstva treba da vrati bez kamate. Neizvjesno je da li će mesara nastaviti rad, koji je prekinut u periodu kada je ovo mjesto najposjećenije i ima najviše gostiju u toku godine i Srebreničana iz dijaspore, koji dio godišnjeg odmora provode u rodnom mjestu, pišu Nezavisne.  Nakon rata u Srebrenici su radile tri mesare, ali je sa odseljavanjem stanovništva opadao promet i sve tri radnje su zatvorene zbog ekonomske neisplativosti. U Srebrenici je poslije tri mjeseca prekinula rad i prva i jedina poljoprivredna prodavnica u ovom mjestu.

Poljoprivredna prodavnica zatvorena je, i roba, namještaj i sredstva za rad iseljeni su iz prostorija u kojima se prodavnica nalazila. Srebreničani komentarišu da se moglo očekivati da će ove radnje biti zatvorene zbog malog broja potrošača i njihove slabe platežne moći u ovom mjestu, ali i zbog visokih cijena robe. Već tri godine u Srebrenici ne radi ni pekara pa trgovci nabavljaju hljeb od više proizvođača iz Bratunca, Zvornika, Milića, Han Pijeska i Vlasenice.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,