Srijeda, 24. April 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Tufekčić: Dali smo prolaz svim amandmanima na borački zakon, sutra sve stavljamo na papir

Demobilisanim borcima ispred zgrade Vlade FBiH u Mostaru obratio se Jasenko Tufekčić, predsjednik Komsije za usaglašavanje različito usvojenih tekstova u dva doma Federalnog parlamenta.

Tufekčić je borcima i novinarima kazao da je Komisija i na današnjoj sjednici dala prolaz osnovnom tekstu Zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica, koji je predložila Vlada FBiH, kao i amandmanima koji su postali sastavni dio teksta ovog prijedloga nakon što ih je usvojio Zastupnički dom, a Vlada podržala.

– Dali smo prolaz, kao i na prvoj sjednici, amandmanima koje nije prihvatila Vlada, a usvojeni su u domovima. Sada sve to trebamo da stavimo na papir i onda da članovi Komisije dobiju sve na papiru te daju zeleno svjetlo – rekao je Tufekčić, najavivši za sljedeću sedmicu sastanak članova Komsije sa rukovostvima domova, premijerom i dva dopremijera te predsjednikom i dopredsjednicima FBiH.

Odgovarajući na dobacivanja i optužbe boraca, poručio je da neće pristati na ultimatume i rokove, kao i da je svima u interesu da se dođe do najkvalitetnijeg zakona.

Ponovio da jedino Bošnjaci Livna nemaju rješenja da su demobilisani borci, nego samo “papire da su oružani pobunjenici protiv tzv. Herceg-Bosne.

– Moj uvjet uvjeta je da nema zakona dok Bošnjaci Livna ne budu regulisani kao demobilisani borci i dok ne budu imali pristup zakonima da ostvare svoja prava – kazao je Tufekčić.

Dodao je da nije samo Sarajevo Bosna i Hercegovina i da je on kao predsjednik Komisije zakazao sjednicu u Mostaru. Nakon toga spomenuo je krovna udruženja Armije RBiH i HVO-a, na šta su borci opet počeli negodovati, psovati i vrijeđati, a Tufekčić se vratio u zgradu. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje