Četvrtak, 24. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

TRT objavio priču o borbi Fate Orlović: Uskoro epilog spora oko crkve u njenoj avliji

Fata-Orlović
Preuzmite sliku

Turska televizija TRT World objavila je priču o borbi nane Fate Orlović, koja već godinama čeka da s njenog zemljišta bude uklonjena pravoslavna crkva.

Kako piše ovaj medij, njena pravna borba se bliži kraju. U svom prilogu ova televizija podsjeća da je ona bila protjerana iz Konjević-Polja, koje je 20 kilometara udaljeno od Srebrenice, u kojoj je počinjen genocid. Ubijen joj je i suprug, a njeno šestero djece je emigriralo.

Kada se 2000. vratila u selo, pronašla je crkvu na svojoj zemlji. Od tada vodi bitku s vlastima u RS. Nakon 18 godina će biti saslušana pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu.

– Želim da se ukloni što prije s moje zemlje i očiste prostor te plate kompenzaciju za sve ove godine – kazala je nana Fata.

Sveštenik Borislav Todić je rekao da su dobili dozvolu tadašnjeg načelnika i da je izgrađena 1997. godine. TRT ističe kako je ironično da se zemlja koristi samo jednom godišnje. Nanu Fatu su odbili više puta i nikada joj nisu platili odštetu.

– Ne zanima me sudska presuda ili tužba, znam da ova zemlja pripada meni i mojoj djeci. Ovo je posljednji poziv da je uklone – poručila je Fata. (Avaz)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,