Subota, 23. Septembra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Troškovi roaminga između EU-a i Zapadnog Balkana manji od 1. oktobra

Preuzmite sliku

Troškovi roaminga između Evropske unije i Zapadnog Balkana će se smanjiti, a nove cijene stupaju na snagu 1. oktobra, javlja Anadolija.

U skladu s obvezom potpisanom u decembru prošle godine, 38 operatera iz zemalja članica Evropske unije i zemalja Zapadnog Balkana nedavno je odredilo gornju cijenu podatkovnog roaminga u oba smjera između EU-a i Zapadnog Balkana.

Nove cijene stupaju na snagu 1. oktobra.

Naime, u decembru prošle godine, na marginama summita EU-Zapadni Balkan u Tirani, davatelji usluga iz Bosne i Hercegovine, Kosova, Srbije, Sjeverne Makedonije, Njemačke i Austrije potpisali su deklaraciju o dobrovoljnom smanjenju troškova podatkovnog roaminga od 1. oktobra ove godine. Među njima je i austrijska grupacija A1 u čijem je sastavu slovenski operater A1 Slovenija.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen istaknula je tada da je to dobro za gospodarstvo, turizam i ljude.

Kako je prije nekoliko dana najavljeno u Bruxellesu, najviše razine maloprodajnih cijena za jedan gigabajt podataka smanjit će se na sljedeći način: 1. oktobra 2023. na 18 eura, 1. oktobra 2026. na 14 eura i 1. oktobra 2028. na 9 eura.

Povjerenik za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelyi pozdravio je sporazum operatera.

“Smanjenje cijena roaminga između EU-a i Zapadnog Balkana od 1. listopada ove godine donijet će koristi građanima i poduzećima EU-a i Zapadnog Balkana. Predani smo da damo sve od sebe kako bismo ubrzali istinsku integraciju Zapadnog Balkana Balkana u naše jedinstveno tržište”, rekao je.

U Bruxellesu očekuju da će postavljanje gornje granice cijena smanjiti cijene roaminga za korisnike koji putuju između EU i Zapadnog Balkana. Ograničenje cijena potiče i pojednostavljuje poslovnu, kulturnu, turističku i drugu razmjenu između EU-a i zapadnog Balkana te jača veze između susjednih regija, smatraju.

Prema potpisanoj obvezi, svaki pojedini operater odlučuje kako će smanjiti troškove, primjerice kroz popuste, posebne pakete ili nove tarife.

Niža cijena mobilnog prijenosa podataka morat će biti dostupna najširem mogućem rasponu krajnjih korisnika bez prepreka ili uvjeta povezanih s paketima kućne mreže.

Ovo je jedna od mjera za približavanje regije EU. Troškovi mobilnog roaminga u zemljama zapadnog Balkana, kamo putuje i mnogo Slovenaca, znatno su viši u usporedbi s eurotarifom koja je na snazi ​​u Uniji.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje