Nedjelja, 19. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Trivić i Stanivuković podnijeli zahtjev za protest zbog poskupljenja struje

Preuzmite sliku

Poslanici Partije demokratskog progresa (PDP) u Narodnoj skupštini RS-a Jelena Trivić i Draško Stivuković podnijeli su danas zahtjev policiji za odobrenje protesta u petak, 27. septembra u Banja Luci, na kojem bi iskazali nezadovoljstvo zbog najavljenog poskupljenja struje u ovom bh. entitetu.

“Želimo da dignemo svoj glas protiv svega onog što vlast RS čini građanima. Protest je naše ustavno pravo, koje je dato nama građanima da iskažemo svoje nezadovoljstvo radom organa vlasti i to ćemo iskoristiti”, rekla je Jelena Trivić na konferenciji za novinare ispred Policijske uprave Banja Luka, prenosi Fena

Smatra da vlast ne vodi dobro RS.

“Jedna bahatost koja se dešavala u ‘Elektroprivredi’ poskupljenjem struje se pokušava prelomiti preko leđa građana RS i protiv toga treba dići svoj glas”, navela je ona i dodala da očekuju veliku podršku građana.

Izjavila je da nije preuranjeno protestvovati, jer osim izjave premijera nije bilo drugih zvaničnih najava do kad i za koliko će poskupiti struja u RS.

Draško Stanivuković dodaje da je to “pronatalitetna politika”.

“Ovim su pogođene višečlane porodice”, rekao je Stanivuković i dodao da poskupljenje dolazi u vrijeme kad je potrošnja električne energije najveća, a to je uoči zime, te je to najgori period.

On smatra da ako građani i ovo prećute, šalju poruku da još mogu da trpe. Podsjetio je na sva poskupljenja koja su se već desila, a plaće se nisu bitno povećale.

Radovan Višković je rekao da će cijena električne energije biti skuplja u narednom periodu, međutim ne za sve kategorije.

Objasnio je da će struja biti skuplja za građane koji je “koriste za luksuz”, na primjer za zagrijavanje privatnih bazena. S druge strane, ona neće poskupiti za one koji je koriste za elementarne potrebe.

U RS-u se želi, prema njegovom mišljenju, preslikati način poskupljenja struje iz Srbije gdje već postoje tri tarife.

Za sva domaćinstva koja troše do 500 kilovata cijena struje će ostati ista. Za one koji troše od 500 do 1.000 kilovata cijena će biti veća, dok će oni koji troše više od 1.000 kilovata plaćati tržišnu cijenu. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje