Četvrtak, 9. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Trideseta godišnjica 3. korpusa ARBiH obilježena otkrivanjem spomenika u ratu poginulim policajcima

Preuzmite sliku

Svečanom akademijom u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica okončana je centralna manifestacija obilježavanja 30. godišnjice osnivanja 3. korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine, za kojeg su svi učesnici podvukli kako je bio jedan od najorganizovanijih korpusa ARBiH.

Organizator manifestacije bio je Savez ratnih vojnih invalida s temeljnim boračkim organizacijama Zeničko-dobojskog kantona, a predsjednik SRVI ZDK-a Jusuf Rakman istakao je kako su ovakve manifestacije “sjećanje i podsjećanje, ali su ujedno i opomena”.

-Mi najbolje znamo šta je bilo od 1992.-1995. godine, šta smo sve prošli i kakva iskušenja smo imali, kakve smo muke prebrodili pa sam uvjeren da znamo kako ćemo nastaviti dalje baštiniti i braniti stečene tekovine i vrijednosti. Od nas se to s pravom i očekuje pa nikada ne smijemo iznevjeriti mlade naraštaje, koji su nada naše budućnosti – poručio je Rakman.

Armijski general u penziji Džemal Merdan, koji je bio načelnik štaba 3. korpusa ARBiH, poručio je da uvijek i na svakom mjestu posebna i uzvišena zahvalnost pripada šehidima i poginulim borcima ARBiH i Ministarstva unutrašnjih poslova RBiH, RVI i svim ostalim koji su na bilo koji način branili RBiH od agresije.

-Danas, kada obilježavamo 30. godišnjicu od formiranja 3. korpusa ARBiH, može se konstatovati na osnovu naučno valorizovanih dokumenata i činjenica, da je 3. korpus ARBiH bio jedan od najbolje organizovanih korpusa naše nezaboravne ARBiH – istakao je Merdan.

Napominje da je pretpostavljena komanda, Generalštab ARBiH, “uvijek imao vrlo visoke ocjene o borbenoj sposobnosti 3. korpusa ARBiH”.

– Pripadnici 3. korpusa ARBiH su uspješno izvodili borbena dejstva u najsloženijim vremenskim i zemljišnim uslovima. U jednom periodu rata, borbena dejstva su vođena protiv dva agresora – protiv agresora sa Istoka i protiv agresora sa Zapada, i to u punom okruženju i potpunoj blokadi – naveo je Merdan.

Zona odgovornosti tog korpusa, podsjetio je, vremenom se mijenjala, a to je zavisilo od “zahtjeva i potreba oružane borbe”. Borbena dejstva izvodilo je 36 brigada različitog formacijskog sastava. U zoni odgovornosti 3. korpusa bilo je sedam operativnih grupa te dvije divizije kopnene vojske.

Zamjenik federalnog ministra za boračka pitanja Mirza Terzo, u ime premijera Federacije BiH i tog ministarstva položio je cvijeće na centralno spomen obilježje “Kameni spavač” te na danas otkriveni spomenik poginulim pripadnicima MUP-a RBiH iz ZDK-a, na kojem su uklesana imena 117 pripadnika policije iz tog kantona. Spomenik su otkrili policijski komesar ZDK Rusmir Šišić i ministar za boračka pitanja Vlade ZDK Fahrudin Čolaković.

-Mi danas u Zenici, svojim prisustvom, pokazujemo svoj patriotizam i zahvalnost svima onim koji su svojim životima i dijelovima tijela branili i odbranili državu BiH te svima nama omogućili danas da radimo i živimo u njoj. Ono što trebamo da prenesemo djeci, koja stoje iza mojih leđa, jeste pokazatelj da smo spremni, kao što su oni bili, braniti amanet koji su nam oni ostavili – graditi i braniti nam državu BiH – poručio je Terzo.

Ministar za boračka pitanja u Vladi ZDK Fahrudin Čolaković istakao je kako danas slavimo “Dan korpusa koji branio državu, narod, čast i porodicu – koji je čuvao i naše i njihove svetinje, naše i njihove bogomolje i od nas i od njih”.

-Ono o čemu nemamo često priliku govoriti jeste stanje duha i morala naših ljudi od svakodnevne prijetnje teritorijalnom integritetu i suverenitetu BiH. O snazi neprijatelja ove zemlje ne možemo govoriti ako ne znamo kolika je snaga u nama da je odbranimo – poručio je Čolaković.

Delegacija boračkih organizacija i ove je godine posjetila mezar prvog predsjednika Predsjedništva RBiH, a danas su obišli i šehidsko mezarje na Prašnicama u Zenici te na centralnom Spomen-obilježju “Kameni spavač” u tom gradu položili cvijeće.

Upriličen je i svečani defile ratnih zastava svih brigada 3. korpusa ARBiH i MUP-a RBiH ulicama Zenice. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje