Petak, 14. Avgusta 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Tri osobe optužene za prodaju droge iz BiH u Hrvatsku

Podignuta je optužnica protiv triju osoba s dvojnim državljanstvom Bosne i Hercegovine i Hrvatske zbog prijevoza, prijenosa i prodaje više desetaka kilograma droge “Cannabis” iz BiH u Hrvatsku, saopćeno je danas iz Tužilaštva BiH u Sarajevu.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

U ovoj istrazi je postignuta značajna međunarodna saradnja s hrvatskim uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta USKOK.

Optuženi su Zdravko Jurković Ganfa, rođen 16.3.1958.  u mjestu Crnići, općina Stolac, gdje je i nastanjen, osuđivan i ranije, zatim Mladenka Ostojić, rođena 17.7.1968.godine u Čapljini, nastanjena u mjestu Šurmanci b.b. u općini Čapljina, kao i  Šime Šljivić, rođen 2.10.1979. godine u Kaknju, nastanjen u općini Stolac,  također ranije osuđivan.

Zdravko Jurković Ganfa tereti se da je radi pribavljanja protivpravne imovinske koristi, od juna do novembra 2014. godine, organizovao i rukovodio grupom čiji su pripadnici i drugo dvoje optuženih, radi neovlašćenog međunarodnog prijevoza, prijenosa i prodaje  droge „Cannabis“ s teritorije BiH na teritoriju Hrvatske, javlja Fena.

Jurković se tereti  da je od njemu poznatih osoba kupio veću količinu „Cannabisa“, zatim je sa Šimom Šljivićem preuzeo na području općine Čapljina. Drogu su skladištili u kući optužene Mladenke Ostojić.

Potom su kontinuirano prevozili i prodavali drogu u Hrvatskoj, najmanje 74 kg, od kojih je 64 kg zaplijenjeno sinhronizovanim akcijama policijskih agencija Hrvatske i BiH.

Droga je u različitim količinama, najčešće u pakovanjima od 5 i 15 kilograma, krijumčarena i prodavana njima poznatim osobama za različite iznose novca, od 6.900 do 15.000 eura.

Osumnjičeni  Jurković se tereti da je počinio krivično djelo organizovanog kriminala iz člana 250., stav 3., u vezi s krivičnim djelom neovlašćenog prometa opojnih droga iz člana 195., stav 1., dok se Mladenka Ostojić i Šime Šljivić terete za krivično djelo organizovanog kriminala iz člana 250., stav 2., u vezi s krivičnim djelom neovlaštenog prometa opojnih droga iz člana 195., stav 1. Krivičnog zakona BiH.

(Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,