Nedjelja, 26. Juna 2022.
Tuzlanski.ba logo

Tri decenije od uvođenja sankcija Jugoslaviji, kao glavnom krivcu za rat u BiH

Preuzmite sliku

Na današnji dan prije 30 godina, 30. maja 1992. Vijeće sigurnosti UN-a usvojio je rezoluciju 757 kojom su tadašnjoj SR Jugoslaviji, kao glavnom krivcu za rat u Bosni i Hercegovini, uvedene sankcije bez presedana u historiji svjetske organizacije.

Za uvođenje potpune ekonomske blokade i prekid svih naučnih, kulturnih i sportskih veza svijeta sa SRJ, koju su činile Srbija i Crna Gora, glasalo je 13 članica Savjeta bezbjednosti UN-a, niko nije bio protiv, a Kina i Zimbabve su bili uzdržani.

Tokom 1990-ih godina Vijeće sigurnosti UN-a usvojio je više od 150 rezolucija povodom raspada SFRJ i ratova na tom prostoru, a desetak rezolucija predviđalo je kaznene mjere protiv SR Jugoslavije.

Sve rezolucije kojima su SRJ uvođene sankcije zbog ratova u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i na Kosovu usvojene su uglavnom jednoglasno, uz podršku svih stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a, među kojima je i Rusija.

Povodom pitanja u vezi s Jugoslavijom, Moskva je u Vijeću sigurnosti iskoristila pravo veta samo u decembru 1994. godine, spriječivši usvajanje rezolucije kojom se, zbog teške humanitarne situacije na području Bihaća, tražila striktnija kontrola granica SRJ sa Hrvatskom i BiH, a nekoliko puta se uzdržala od glasanja. (Agencije)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje