Petak, 23. August 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Trgovina utjecajem: Pročitajte detalje optužnice protiv načelnika Banovića, Elzine Pirić i Nijaza Mezetovića

Općinski sud Živinice potvrdio je optužnicu Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona protiv Nijaza Mezetovića (61) iz Kladnja, Elzine Pirić (39) i Midhata Husića (45) iz Banovića, zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili krivično djelo primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem.

“Optužnicom se Mezetović i Husić terete da su u septembru 2016. godine, Mezetović kao predsjednik Općinskog odbora Stranke demokratke akcije (SDA) u Kladnju a Husić kao načelnik općine Banovići, po prethodnom dogovoru sa Elzinom Pirić, tada predsjednicom OO SDA Banovići, iskoristili svoj društveni i uticajni položaj i posredovali kod odgovornih osoba u JP Šume TK da izvrše službenu radnju koju ne bi smjeli izvršiti. Znajući da zahtijevaju direktnu diskriminaciju uposlenika radi stranačke pripadnosti, nazvali su odgovorne osobe u JP Šume TK i Šumsko gazdinstvo Sprečko Živinice i tražili da se osoba koja je član druge političke partije i vijećnik u Općinskom vijeću Banovići, radi njegovog ranijeg političkog nastupa na predizbornom skupu, smijeni sa mjesta upravnika Šumarije Banovići i prerasporedi na rad u Sapnu”, saopćeno je iz Tužilaštva TK.

Postupajući pod uticajem optuženih, odgovorne osobe u JP Šume TK su djelimično udovoljile navedenim zahtjevima te su ovog uposlenika premjestili na posao u Živinice umjesto u Sapnu, tako što su donijeli rješenje o otkazu u kojem mu se nudi da u roku od osam dana prihvati radno mjesto u Živinicama. Ovaj uposlenik je bio prinuđen potpisati ugovor i počeo je raditi u Živinicama.

Elzina Pirić se tereti da je u decembru 2016. godine nazvala v.d direktoricu JP Šume TK i tražila da izvrši ono što su od nje prethodno tražili Mezetović i Husić, da ovu osobu, koja je ranije premještena sa radnog mjesta iz Banovića u Živinice, rasporedi u Sapnu, ali je direktorica odbila da se povinuje ovim zahtjevima.

Istragu u ovom predmetu Tužilaštvo je provelo sa MUP-om TK, uz saradnju sa Federalnom upravom policije FBiH, saopćeno je iz Kantonalnog tužilaštva TK. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje