Ponedjeljak, 15. Avgusta 2022.
Tuzlanski.ba logo

Trend povećanja zaposlenosti i broja žena na rukovodećim pozicijama u institucijama TK

Preuzmite sliku

Vlada Tuzlanskog kantona prihvatila je Rodnu analizu zaposlenih u institucijama TK na rukovodećim pozicijama.

Radi se o sistematičnom prikupljanju i proučavanju informacija o rodnim razlikama i društvenim odnosima u svrhu uočavanja i razumijevanja nejednakosti zasnovanih na rodu.

Kako je saopćeno iz Vlade TK, ovim se želi doprinijeti frekventnijoj i adekvatnoj upotrebi rodne terminologije u službenom govoru, ali i boljem razumijevanju procesa i pojava u našem društvu koji su neizostavno povezani sa rodnim odnosima, odnosno sa ulogama, pravima, mogućnostima i resursima koje žene i muškarci imaju u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Prema ovoj analizi, od ukupno 488 zaposlenih u kantonalnim institucijama, žena je 265 ili 54,3 posto, a muškaraca 223 ili 45,7 posto. Posmatrajući rukovodeće funkcije od ukupno 192 izvršioca, njih 134 ili 70 posto su muškarci, a 58 ili 30 posto žene.

“Iz analize se može zaključiti da postoji različita procentualna zastupljenost na rukovodećim mjestima u nekim institucijama Tuzlanskog kantona i da se ona kreće u rasponu od 9 do 91 posto u korist muškog ili ženskog spola, a da je ona u nekim institucijama 100 posto u korist ženskog spola kao što je to u Ministarstvu pravosuđa i uprave TK i Ministarstvo za kulturu, sport i mlade, ili 100 posto u korist muškog spola kao što je to u Ministarstvu za rad, socijalnu politiku i povratak”,  navode iz Vlade TK.

Ako se uporede podaci za 2021. godinu i 2022. godinu, primjetno je da je došlo do blagog povećanja zaposlenosti žena od ukupno zaposlenih u TK, a takođe je prisutan i porast broja žena na rukovodećim mjestima.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje