Nedjelja, 26. Juna 2022.
Tuzlanski.ba logo

Treći Dodikov fijasko: Narodna skupština nije podržala veto na trgovinski sporazum s Britancima

Preuzmite sliku

Poslanici u NSRS danas su se izjasnili o Odluci o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma o partnerstvu, trgovini i saradnji između Bosne i Hercegovine, Velike Britanije i Sjeverne Irske, usvojenoj bez konsenzusa na sjednici Predsjedništva BiH 8. juna koju je Dodik proglasio veoma štetnom po vitalne interese RS i pozvao narodne poslanike da se izjasne.

Nije bilo dvotrećinske podrške u Narodnoj skupštini Republike Srpske za veto člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika. Od 62 prisutna poslanika “ZA” je glasao 51 poslanik, što nije dovoljno da bi odluka Predsjedništva Bosne i Hercegovine bila osporena.

Na posebnoj sjednici Narodne škupštine Republike Srpske koja se održala na zatjev člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika danas je protekla u žestokoj debati poslanika.

Vladajuća koalicija i opozicija u RS su jedne druge optuživali. Vladajuća koalicija je stava da bi opozicija morala glasati u interesu RS i glasati za veto člana Predsjedništva BiH, dok je opozicija imala suprotno mišljenje, govoreći da su kapitulirali u Briselu.

Milorad Dodik je optužio opoziciju zbog ovakvog glasanja rekavši da je protiv interesa RS.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje