Četvrtak, 18. Avgusta 2022.
Tuzlanski.ba logo

Treća sreća za Jasmina i Minelu: Potrošili 24.000 KM kako bi postali roditelji (VIDEO)

Preuzmite sliku

Prema planu, naredne sedmice pojavit će se nova vitalna statistika. Mjesecima se u BiH rađa manje nego što se umire. Djece je sve manje, pa je i ukupan broj stanovnika manji. Ima onih koji žele djecu, ali ne mogu ih imati.

Naime, gotovo 15 posto bračnih parova ima problem s nekim oblikom steriliteta. A kad potomstvo ne mogu dobiti prirodnim putem, opcija je medicinski potpomognuta oplodnja.

U RS-u imaju pravo na dva besplatna pokušaja, dok se u Federaciji BiH svaki pokušaj plaća. To su skupi tretmani i parovi radi potomstva najčešće dižu kredite.

Takav jedan slučaj televizija Hayat zabilježila je u domu Jasmina i Minele Hindija. Ovaj bračni par nakon višegodišnjeg neuspjeha da prirodnim putem postanu roditelji odlučio se zatražiti pomoć doktora.

Nakon što je utvrđeno da oboje imaju određenih problema  s nekim oblikom steriliteta, opcija je bila medicinski potpomognuta oplodnja.

Prva dva pokušaja nisu bila uspješna. Nismo odustajali išli smo dalje, nije bilo lako. Bilo je više padova nego uspona ali danas kad pogledam svoju djecu sve zaboravim” – priča Jasmin Hindija.

Njegova supruga Minela priča da su oboje zaposleni i njihova sreća je kaže da su bili kreditno sposobni kako bi mogli platiti troškove oplodnje.

Nas je sve koštalo 24.000 KM. Žao mi je osoba koje takođe imaju želju ali nemaju novca ili nisu kreditno sposobni” – kaže majka četrnaestomjesečnih blizanaca.

Minelin suprug često u šali kaže da će njegova djeca biti tek za 7 godina kada kredit bude otplaćen. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , , ,