Četvrtak, 6. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Trebinje: Niko od medicinara sa biroa nije se javio na poziv

Preuzmite sliku

Najveći problem trebinjske Bolnice trenutno je nedostatak kadra jer je do sada utvrđeno da je na virus korona pozitivno 17 ljekara i više od 50 medicinskih sestara, rekao je zamjenik direktora za medicinska pitanja trebinjske Bolnice Stanko Buha.

Buha je dodao da, iako je upućen poziv medicinarima koji se nalaze na Zavodu za zapošljavanje, niko od njih još nije javio.

“Mi smo ranije povukli dva ljekara koja su bila na Birou, šta je sa ostalim ne znam. Iz drugih zdravstvenih ustanova, što se tiče istočne Hercegovine, jedino nam se javila doktorka iz Instituta za javno zdravstvo”, rekao je Buha.

On je naveo da je stalno u komunikaciji sa republičkim ministrom zdravlja Alenom Šeranićem i kriznim štabovima, te da je Bolnica dobila dozvolu za povlačenje specijalizanata iz Banjaluke i Beograda.

“Imamo tri u Banjaluci koja možemo da povučemo i koji bi nam bili od koristi. U Beogradu imamo tri ili četiri na raspolaganju”,  kaže Buha.

Pored nedostatka medicinskog osoblja, problem su i sve manje zalihe kiseonika, ali Buha kaže da je rješenje na pomolu.

“Kada bi mi imali isporuke svaki dan, onda tu ne bi bilo problema, ali dobavljači su rastrzani na sve strane. Mi smo u procesu instaliranja jedne cisterne sa tečnim kiseonikom koja bi nam apsolutno otklonila taj problem. Instalacija bi trebala da se desi za nekoliko dana zbog tehničkih detalja”, rekao je Buha.

On je dodao da je danas stiglo pet koncentratora kiseonika i da za koji dan dolazi još 50 koncentratora kiseonika iz Srbije.

U trebinjskoj Bolnici trenutno je smješteno oko 100 COVID-19 pozitivnih pacijenata.

“Više od 70 godina ima 40 pacijenata, 34 pacijenta su na kiseoničkoj terapiji, a četiri na neinvazivnom respiratoru”, kaže Buha.

On je rekao da je u toku noći od korona virusa umrla šefica pravne službe trebinjske Bolnice Mira Radulović.

“To nas je sve pogodilo, tako da danas svi radimo sa prilično nabijenim emocijama”, dodao je Buha. (Srna)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,