Srijeda, 5. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Trebinjac ‘preuredio’ kombi kako bi krijumčario cigarete

Preuzmite sliku

Ovlašteni službenici Uprave za indirektno oporezivanje, na putnoj komunikaciji Sarajevo-Konjic u mjestu Raštelica, pronašli su a potom i oduzeli veću količinu cigareta koje nisu bile obilježene akciznim markicama UIO.

Ukupno 8.210 paklica cigareta, tržišne vrijednosti 41.050 KM, bilo je sakriveno u potpuno preuređenom kombiju koji je služio za krijumčanje akcizne robe.

Prilikom detaljne kontrole, službenici Grupe za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja iz regionalnog centra Sarajevo, otkrili su da je unutrašnjost motornog vozila potpuno preuređena na način da je stvoren prostor koji je služio za krijumčarenje cigareta. Nakon detaljnog pregleda otkriveno je 8.210 paklica cigareta koje su bile namijenjene crnom tržitu u BiH, jer iste nisu bile obilježene akciznim makicama UIO. Ova akcija sprovedena je u skladu s instrukcijama i uputama Tužilaštva BiH i Suda BiH, u cilju spječavanja nelegalnog prometa duhana i duhanskih prerađevina.

U narednom periodu, ovlaštena službena lica UIO će protiv lica kod kojeg je pronađena i oduzeta navedena akcizna roba, podnijeti Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu Tužilaštvu BiH zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo Nedozvoljen promet akciznih proizvoda.

U aktivnostima na terenu korištena je specijalistička oprema za otkrivanje skrivenih pregrada za šverc roba, koju je UIO donirala Vlada SAD-a putem Programa EXBS.

Uprava za indirektno oporezivanje BiH i dalje poziva sve građane da na našu otvorenu liniju 080 02 06 07 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a, ili nelegalnu prodaju akciznih proizvoda. Svi pozivi su besplatni i potpuno anonimni.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,