Četvrtak, 16. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Traži se utvrđivanje odgovornosti: Državni službenici obmanjuju i evropske zvaničnike

Preuzmite sliku

Od kako je Borjani Krišto (HDZ BiH) prošle godine onemogućeno da službeno putuje u Bleiburg, i to jer je tadašnji član Kolegija Mladen Bosić kazao da je taj put bio njena privatna stvar i da Parlament BiH sa tim događajem nema nikakve veze, Krišto je burno i ljutito reagovala, zaprijetivši da ona više nikom neće potpisati nalog za službeno putovanje.

I takva se praksa nastavila. Krišto je i u novom sazivu Kolegija sa Denisom Zvizdićem (SDA) i Nebojšom Radmanovićem (SNSD) nastavila istu priču.

Nedavno je tako Kolegij Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine odbio dati saglasnost za učešće poslanika Saveza za bolju budućnost (SBB) Damira Arnauta na zasjedanju Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope (PSVE) čime je, smatra ovaj poslanik, nanesena velika šteta ugledu BiH.

Arnaut je tek treći izvjestilac PSVE iz Bosne i Hercegovine u više od 15 godina koliko je Bosna i Hercegovina članica Vijeća Evrope. Ipak, to mu nije bilo dovoljno da bi od Kolegija dobio saglasnost.

Upravo iz tog razloga Arnaut, ali još neki poslanici apelirali su na sekretara zajedničkih službi PS BiH, koji je nedavno pokrenuo reviziju diploma svih uposlenih, da također otvori pitanja opravdanosti učešća na međunarodnim skupovima svih poslanika. Istražujući o ovoj temi Arnaut je ustanovio i propuste državnih službenika, te je zatražio reakciju nadležnih.

Prije posljednje zabrane Arnautu, zabranjen mu je put za koji ga je odredio Komitet za pravna pitanja i ljudska prava Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope (PSVE) i to da u svojstvu eksperta predstavlja PSVE na konferenciji na visokom nivou o budućnosti Evropske konvencije za ljudska prava, koja je u novembru 2018. održana u Kokkedalu (Danska).

“lako je vlada Kraljevine Danske snosila apsolutno sve troškove mog planiranog putovanja (prevoz, Hotel, dnevnice, putne osiguranje), Kolegij Predstavničkog doma odbio je dati saglasnost za to putovanje o toj činjenici sam informisao Komitet tokom sjednice održane 13. decembra u Parizu, te je zaključeno da će se od Parlamentarne skupštine BiH zatražiti objašnjenje o ovom pitanju. Nakon mog zvaničnog zahtjeva službenici Sektora za međunarodne odnose i protokol PS BiH dostavili su mi kopije njihove e-mail korespondencije sa Generalnim sekretarom PSVE Wojciechorn Sawickirn koji je objašnjenje zatražio još 19. decembra”, naveo je Arnaut.

Odgovor na taj upit Sawickog koji mu je Sevda Valjevčić, sekretarka Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope, uputila 18. januara jasno ukazuje da je Sawicki obmanut po pitanju detalja vezanih za neodobravanje učešća na navedenoj konferenciji.

“Naime, u tom odgovoru Sawickom Valjevčić tvrdi da odobrenje nije izdato jer Kolegij nije zasjedao u navedenom periodu, iako mi je upravo Valjevčić 25. oktobra uputila e-mail poruku u kojoj navodi da ne postoji suglasnost Borjane Krišto, a da su druga dva člana Kolegija suglasna”, navodi se u dopisu Aranuta.

Uzimajući u obzir ukupnu ozbiljnost ovog pitanja, Arnaut je zatražio od Zajedničke službe PSBiH i sekratara da bez odlaganja utvrde sve relevantne okolnosti te poduzmu sve odgovarajuće mjere.

“Generalni sekretar PSVE jasno je obmanut stoga je porebno utvrditi sve činjenice s ciljem zaštite ugleda Bosne i Hercegovine na međunarodnoj sceni”, dodao je Arnaut. (Patria)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,