Subota, 6. Juna 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Travnik: Pacijent preminuo tokom operacije zbog neispravnog instrumenta?

Pacijent u Travniku preminuo je 11. septembra tokom operacije, a kako saznajemo, uzrok smrti je neispravan instrument.

Ove informacije za portal Radiosarajevo.ba potvrdila je šefica Odsjeka za informisanje o lijekovima i medicinskim sredstvima mr. ph. Tijana Spasojević-Došen.

Ona je navela da su obavijest o smrti pacijenta dobili od njemačke kompanije “Richard Wolf”, koja proizvodi medicinsko sredstvo S-line Resectoscope.

“Kako je navedeno u prijavi koju je zaprimio ALMBiH radi se o smrti pacijenta tokom korištenja gore navedenog medicinskog sredstva (broj modela 8680.205) na dan 11. septembra 2019. u Travniku. U ovom trenutku provodi se istraga, a medicinsko sredstvo je povučeno prema proizvođaču, te se tek treba utvrditi povezanost neželjenog djelovanja (smrtni ishod) s primjenom medicinskog sredstva”, kazala je Spasojević-Došen, te dodala:

“U pitanju radni element za resektoskop (S(a)line Resectoscopes) koji se koristi u toku endoskopskih operacija za pričvršćivanje endoskopa i elektrode na operativnom mjestu, kao i za kontrolisano umetanje elektrode u operaciono polje pod vizuelnom kontrolom”, istaknula je.

Navela je i to da ovo medicinsko sredstvo koristi stručno i obučeno osoblje unutar zdravstvene ustanove, tj. ljekari hirurzi.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje