Četvrtak, 28. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Toplotni talas u naredna tri dana, temperatura do 40 stepeni

Preuzmite sliku

U naredna tri dana, najavljen je novi toplotni talas, koji počinje već danas. Najtoplije će biti u ponedjeljak, temperatura će dostizati do 40 stepeni.

Iz Hidrometeorološkom zavoda RS su naveli da vlažnost vazduha dostiže i do 50 procenata.

Vrućine teže podnose starije osobe i djeca, s toga poseban apel je upućen i njima od stručnjaka ljekara da na sunce ne izlaze u periodu od 10 do 18 časova.

Od utorka blaga promjena vremena, kazao je za BHRT sinoptičar u Hidrometeorološkom zavodu RS, Božidar Perovanović.

“Strujanje će u ponedjeljak biti južno i jugozapadno, te ćemo i u sjevernim krajevima imati mjesta sa temperaturom 40 stepeni. Najtoplije će biti na sjeverojugu i jugoistoku, od utorka poslije podne nas očekuje blaga promjena vremena. Od srijede se može očekivati svježije vrijeme, sa temperaturom 33 stepena maksimalno.”

Bioprognoza nepovoljna za hronične bolesnike

Izrazito visoke temperature, uz stalni priliv toplijeg zraka, hroničnim bolesnicima će praviti probleme velikim dijelom dana. Neophodno je provoditi mjere zaštite od vrućine i UV zračenja, maksimalno reducirati boravak na otvorenom i postupati u skladu sa preporukama savjetodavnih službi.

Moguće su meteopatske reakcije u vidu iscrpljenosti, dekoncentracije, promjene raspoloženja. Manjak svježine u noći, izraženiji u Hercegovini i na sjeveru zemlje, dodatno će usložnjavati opštu sliku, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ) BiH.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,