Ponedjeljak, 1. Juna 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Tolerancija nije samo poštovanje, nego i prihvatanje i uvažavanje različitosti

Predsjednik Mreže za izgradnju mira Goran Bubalo kazao je da je tolerancija ne samo poštovanje, nego i prihvaćanje i uvažavanje bogatstva različitosti, ističući da je za toleranciju neophodna otvorenost, dijalog i sloboda mišljenja, savjesti i uvjerenja.

Opća skupština Ujedinjenih naroda 1996. godine proglasila je 16. novembra Međunarodnim danom tolerancije, podsjećaju u saopštenju iz Mreže za izgradnju mira, koalicije koja okuplja 197 članica.

Bosna i Hercegovina je društvo koje se ponosi bogatstvom različitih kultura i tradicija, ali i društvo podjela među građanima koje su nastale ratnim razaranjima ili zbog straha i neprihvatanja “drugog i drugačijeg”.

Iz ove koalicije napominju da je BiH i društvo u kome se svakodnevno krše ljudska prava i slobode onih koji ne pripadaju većini i koji ne razmišljaju u skladu s nametnutim okvirima.

Članice Mreže za izgradnju mira podsjećaju da tolerancija nije “puko trpljenje” različitosti, tolerancija je razumijevanje različitosti, građenje prijateljstava, shvatanje ljepote i bogatstva različitosti, prihvatanje svih onakvih kakvi jesu.

U saopćenju naglašavaju da je tolerancija harmonija u različitostima i vrlina koja mir može učiniti mogućim, kulturu nasilja transformirati u kulturu nenasilja te pomoći da se izgrade mostovi zajedničkog života.

“Tolerancija nije samo riječ, tolerancija su djela koja, kao i svaka druga promjena, trebaju krenuti od pojedinaca i na koje treba ukazivati svaki dan, a ne samo jedanput godišnje.”, zaključuju u saopštenju članice Koalicije za izgradnju mira.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje